A startupok már a koronavírus utáni okosvárosokat fejlesztik

Kapcsolódó cikkek

A startupok már a koronavírus utáni okosvárosokat fejlesztik

A startupok már a koronavírus utáni okosvárosokat fejlesztik

közszolgáltatás

2 perc

A brit programban résztvevők különféle megoldásokat dolgoznak ki és modelleznek arra vonatkozóan, hogy a városok hogyan használhatják fel a különféle intelligens megoldásokat a covid utáni világhoz való alkalmazkodás során.

A Smart City Innovation Testbed programnak az angliai Salfordban található MediaCityUK irodapark ad otthont. A fejlesztések között megtalálhatók például a levegőminőséget monitorozó vagy az idősek elesését figyelő megoldások. De akad köztük olyan is, melynek segítségével a városlakók a köztéri lámpaoszloppal is kommunikálhatnak, és megoszthatják véleményüket a szükséges fejlesztésekről.

Hatékony megoldások

Ez az első ilyen kezdeményezés az Egyesült Királyságban. A MediaCityUK partnere a Connected Places Catapult. A vállalat a jövő városait és a közlekedést felpörgető technológiákkal foglalkozik. A projekt vezetője az edinburghi és manchesteri székhelyű UP Ventures.

A startupok a program végén mutatják majd be munkájuk eredményét. A MediaCityUK technológiai infrastruktúrája révén a cégek valós laborkörnyezetben dolgozhatják ki és tesztelhetik fejlesztéseiket. A cél a többi között annak feltérképezése, hogyan miként fejlődhetnek a városok a dolgok internete széles körű alkalmazásával.

Az online coachingon és mesterkurzuson részt vevő startupok

Atmo Technology: a cég különféle IoT-eszközöket és fejlett algoritmusokat használ annak érdekében, hogy a munkahelyeken, irodákban, üzemekben is könnyen monitorozható legyen a levegőminőség.

Cyber Defence Services: az OvertAI IoT biztonsági platformot kifejlesztő cég megoldásával folyamatosan monitorozhatók a hálózathoz csatlakoztatott eszközök és azonosíthatók az esetleges fenyegetések.

Hello Lamp Post: a fejlesztés célja, hogy a helyi lakosok könnyen meg tudják osztani a várostervezőkkel, hogy szerintük miként is lehetne javítani épített környezetükön. Mindez a köztéri berendezésekkel (például lámpával, postaládával vagy akár csatornafedéllel) való kommunikáció révén lehetséges a világ immár több mint 25 országában.

Secure Sensor Innovative Design: a társaság IoT-rendszerének használatával az idősotthonok, a lakásszövetkezetek és más hasonló szervezetek folyamatosan monitorozhatják az ingatlanokban lévő hőmérsékletet és a páratartalmat, valamint a lakók hirtelen elesését is észlelhetik.

R-Com: a szenzorokkal ellátott, átfogó intelligens városi megoldás képes összeszámolni a tömegközlekedéssel utazókat, méri a légszennyezést és folyamatosan figyelemmel kíséri az utakon közlekedő járműveket. Az R-Com valós idejű elemzést és informatikai támogatást is nyújt ügyfeleinek.

Pulse Systems: a startup Egyesült Királyságban gyártott és tervezett szenzorokon alapuló IoT-platformja révén a vállalkozások felokosíthatják épületeiket, ezzel téve átláthatóbbá az egyes munkaterületeket és azok emberekre és környezetre gyakorolt hatását.

A kezdeményezés a Future of Health akcelerátorprogramot követi, amelynek szintén a MediaCityUK ad helyet.