Beújít a posta – Követhetőek lesznek a levelek

Beújít a posta – Követhetőek lesznek a levelek

Beújít a posta – Követhetőek lesznek a levelek

közszolgáltatás

2 perc

A feladástól a kézbesítésig követhető lesz az ajánlott és a tértivevényes postai levélküldemények útja.

A projekt az Európai Unió támogatásával és a magyar költségvetés társfinanszírozásával valósul meg csaknem 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, a Magyar Posta saját forrásból további 3,3 milliárd forintot fordít a teljes program megvalósításra.

A küldeményazonosítók megadásával az ügyfelek a posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül elérhetik az ajánlott levelek útjáról összeállított információkat, így követhető lesz számukra a teljes postai folyamat – számolt be róla az MTI összefoglalója alapján a Trend FM hírportál.

PDA-t és nyomtatót is kapnak a postások

A fejlesztés keretében több mint 8000 kézbesítő kap ipari mobiltelefont (PDA-t), amelyen rögzítik a küldeményátvételt. A címzettek ezen a készüléken elektronikusan igazolják aláírásukkal az átvételt, azaz megszűnik a papíralapú adminisztráció.

A mobileszközökön az új típusú személyi igazolvány (e-személyi) azonosító funkciója is használható lesz. A kézbesítéskor a levél átvevője csak odaérinti a kártyáját a PDA-hoz, amely azonosítja, így nem kell külön megadnia személyes adatait, lerövidül az átvétel ideje.

A nagyobb forgalmú településeken a PDA-k mellett nyomtatókat is kapnak a levélkézbesítők, amellyel a küldeményértesítőket nyomtatják ki. Erre akkor van szükség, ha címzett vagy átvételre jogosult személy nincs a címhelyen. A fejlesztés részeként 2019 folyamán a posta kivezeti a papíralapú tértivevényt, így az átvétel igazolását elektronikus formában kaphatja vissza a feladó – akár már a tértivevényes levél kézbesítésének napján.

A kialakított informatikai rendszert november második felétől teszteli a vállalat hét kézbesítő posta bevonásával: Budapest (Csepel), Ercsi, Gyöngyös, Miskolc, Monor, Sopron és Nagykáta településeken.