A mesterséges intelligencia az adatfeldolgozás jövője

Kapcsolódó cikkek

A mesterséges intelligencia az adatfeldolgozás jövője

A mesterséges intelligencia az adatfeldolgozás jövője

közszolgáltatás

1 perc

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. július végén rendezte meg a Digital Public Administration Summit workshopot. Az esemény idén már visszatérőnek számít, hiszen először 2020-ban tartották meg, akkor a pandémiás helyzetre való tekintettel az online térben.

A workshopon a V4-es országok a közigazgatásban használt MI-alapú megoldásait mutatták be, és ismertették, hogy a hétköznapi állampolgárok életében milyen hatásai lesznek a nagyobb fokú digitalizáltságnak.

A mesterséges intelligencia fejlettsége ma ott tart, hogy vannak olyan algoritmusok, amelyek képesek nagyobb adathalmazokat feldolgozni és bennük összefüggéseket találni. A közigazgatásban adathalmazok végeláthatatlan sorával találjuk szembe magunkat. Sok kutató dolgozik azon, hogy az MI segítségével ezeket feldolgozzák, és könnyen, gyorsan hozzáférhetővé tegyék a legfontosabb információkat, gördülékenyebbé tegyék a digitális ügyintézést.

A Trend FM Monitor Délután című műsorában arról is szó volt, hogy a nemzeti adatvagyon piaci értéke megkérdőjelezhetetlen. Bizonyos formában szükség van rá, hogy a vállalati szektor hozzáférhessen az információhalmazhoz, de ennek szigorúan felügyelt keretek között kell történnie, hogy a polgárok ne lehessenek a folyamat vesztesei.

Jobbágy Lászlóval, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetőjével Érczfalvi András beszélgetett. Az interjú itt hallgatható meg.