2100 MHz: meghosszabbították a Vodafone jogosultságát

Kapcsolódó cikkek

2100 MHz: meghosszabbították a Vodafone jogosultságát

Meghosszabbították a Vodafone 2100 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságát

közszolgáltatás

1 perc

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata alapján a 2019. december 23-ig fennálló frekvenciahasználati jogosultságot 2027. június 23-ig meghosszabbították.

A jogosultságot 2004-ben a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán nyerte el a Vodafone Magyarország. A hét és fél évvel történő meghosszabbításra a 2004-es pályázati kiírás ad lehetőséget.

A szolgáltató a jelenleg 3G-s hang és adatszolgáltatásra használt 2100 MHz-es frekvencia tartományban már megkezdte a 4G-s szolgáltatás nyújtását is, a jövőben pedig a tartomány akár 5G-s szolgáltatásra is alkalmas lehet.

A társaság elkötelezett a magyarországi telekommunikációs infrastruktúra, így a mobil és vezetékes hálózatok fejlesztése mellett. Az NMHH mostani határozata pedig tovább növelte a bizalmat a Vodafone magyarországi befektetési stratégiájában.

A vállalat célja, hogy a UPC Magyarország korábban bejelentett, az Európai Bizottság jóváhagyását váró felvásárlásával, olyan konvergens szolgáltatóvá váljon, amely országos szinten képes a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani – a mobilszolgáltatás mellett a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatások területén is.

A 2100 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbításának egyszeri díja 11 milliárd forint. A sávdíj havi mértéke jelenleg 56.250.000 forint.