5G-vel az élvonalba – Így is fejlődhet a magyar gazdaság

Kapcsolódó cikkek

5G-vel az élvonalba – Így is fejlődhet a magyar gazdaság

5G-vel az európai élvonalba – Így is fejlődhet a magyar gazdaság

még több IoT

2 perc

A fejlődés kulcsa a verseny- és beruházási kedvet felkeltő, kedvező adózási feltételeket biztosító gazdasági környezet – emelte ki az Infotér 2018 konferencián Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A bevételei alapján a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának magyarországi vezetője a Balatonfüreden megrendezett konferencián tartott beszédében a gigabitekre alapozott jövőt vázolta fel a hallgatóságnak.

„Az internetes szolgáltatások 5 százalékos forgalmi adókulcsa Magyarországon a legalacsonyabb Európában” – hangsúlyozta a vezérigazgató. Szerinte ilyen feltételek mellett elérhető a kitűzött cél, hogy Magyarország belátható időn belül az Európai Unió öt legversenyképesebb tagjának egyik országává váljon.

„Úgy vélem, a Vodafone kulcsszerepet játszik a gigabitekre épülő digitális társadalmak mielőbbi megvalósításában” – folytatta Amanda Nelson. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a UPC kelet-európai leányvállalatainak tavasszal bejelentett felvásárlása is ezt a célt szolgálja, ahogy a magyarországi Digitális Jólét Programjában való aktív részvétel is.

Keskenysávú IoT-rendszerrel lehetnek okosabbak a városok

A Vodafone Magyarország vezérigazgatója kitért az okosvárosok néven is ismert smart cities koncepcióra. Mint elmondta, a nemzetközi Vodafone-csoport már építi az egész Európára kiterjedő Narrowband-IoT (NB-IoT) hálózatát.

„Ez a technológia rávilágít a jövőbeli 5G hálózatok egyik legfontosabb jellemzőjére, a hatalmas kapacitások biztosítására, ami kulcsfontosságú az intelligens városfejlesztéséhez” – mondta a vállalatvezető. Véleménye szerint rendkívül biztató, hogy a magyar kormányzat az elsők között ismerte fel a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztések alapvető fontosságát, legyen szó elektronikus közigazgatásról vagy tudománypolitikáról.

Az Infotér konferencián Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára ennek kapcsán kiemelte, hogy az elektronikus közigazgatási fejlesztéseknek köszönhetően 2018-tól a gazdálkodó szervezeteknek kötelezően hivatalos elektronikus elérhetőséggel, Cégkapuval kell rendelkezniük. Ezzel jelentős időt és költséget takarítanak meg a kommunikáció során – mind a szervezetek, mind a hivatalok oldalán.

A digitális oktatás támogatása az egyik legfőbb prioritás

Az eseményen szó volt arról is, hogy a távközlési cég az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) és a Hejőkeresztúri Iskolásokért Közalapítvánnyal közösen dolgozta ki a hátrányos helyzetű gyermekek digitális analfabetizmusának megszüntetésére, valamint a kompetenciák növelésére életre hívott Digitális Iskola Programot. Ennek keretében eddig elkészült oktató és szórakoztató „tananyag” és az 1500 tablet a mai napig 27 általános iskola 8000 diákjának és 900 tanárának vált hasznára.