Miért ilyen bonyolult az IoT? Üzenet a fejlesztőknek

Kapcsolódó cikkek

Miért ilyen bonyolult az IoT? Üzenet a fejlesztőknek

Miért ilyen bonyolult az IoT? Üzenet a fejlesztőknek

kereskedelem

2 perc

Miért szükséges szinte minden egyes eszközhöz külön alkalmazás, külön azonosító, külön jelszó? Egy amerikai újságíró kérdései az ágazat szakembereihez.

Idén is január elején tartották a CES-t, a szektor legnagyobb eseményének számító Las Vegas-i szakkiállítást. Szokás szerint a nagy cégek többsége itt mutatta be legújabb fejlesztéseit: legyen szó hatalmas kijelzőkkel felszerelt hűtőkről, internetre kötött porszívókról, vagy otthoni robotokról, melyek „intelligens” asszisztensként segítenek a háztartásban.

Az okosotthonok korában is szükség van a mesteremberekre

Bár a számtalan okosfejlesztés egy nagyszerű és kényelmes jövő képét festi elénk, de a jelen ezzel szemben sokkal bonyolultabb, és szinte soha nem működik olyan egyszerűen, mint ahogy azt a fantasztikus reklámok és hirdetések mutatják. Nilay Patel, a The Verge újságírója épp ezt kéri számon a tech-szektor fejlesztőin.

Ahogy kifejti, amikor a gyártók egy készüléket piacra dobnak, automatikusan feltételezik a vásárlókról, hogy rendelkeznek bizonyos tudással. Így például nem ülnek értetlenül a képernyő előtt, ha az okostévé az otthoni Wi-Fi hálózat jelszavát kéri. Ezzel a példával még nem is feltétlenül lenne baj, a probléma az, hogy ezek az elvárások egyre nagyobbak és bonyolultabbak, valamint a sokat emlegetett egységes szabványokra is még mindig várni kell.

Természetesen a beállítások a különböző tech-portálok olvasói számára valószínűleg nem okoznak nagy problémát, de az átlagfelhasználók nem olvasnak utána ennyira alaposan a Dolgok Internete megoldásoknak. Így például honnan kellene tudniuk, hogy mi a különbség az iCloud ID és az AppleID között, vagy akár a Bluetooth és a Wi-Fi között? Vagy miért elvárás, hogy ismerjék a különbségeket az online videostreaming szolgáltatások között?

Nilay Patel hozzátette: fontos hangsúlyozni, hogy a hiányos tudás, a számos tévképzet nem a felhasználók hibája – a felelősség sokkal inkább a gyártókat terheli.

Épp ezért az arra kéri a cégeket, hogy alaposan gondolják át, hogyan lehetne egyszerűbbé, átláthatóbbá tenni a technológiát. Érdekes mindenféle elvont ötleteket valóra váltó eszközöket látni a szakkiállításokon, de azt is meg kell vizsgálni, hogy mennyire bonyolult a használatuk, és hogyan lehetne megkönnyíteni a hozzá nem értők dolgát.

Napjainkban, amikor mindenki internetképes számítógépeket hordoz magával a zsebében, a technológia jobban átszövi az életünket mint valaha. Ha pedig a fejlesztők szeretnék, hogy termékeik valóban népszerűek legyenek, akkor azokat úgy kell megtervezniük, hogy bárki, bármilyen körülmények között képes legyen használni – olvasható a véleménycikkben.