Már a műanyag flakonok visszaváltása is lehet okos

Már a műanyag flakonok visszaváltása is lehet okos

Már a műanyag flakonok visszaváltása is lehet okos

kereskedelem

1 perc

Digitális pénztárcába érkezik a PET-palackok begyűjtéséért járó pénz.

A skóciai Glasgow lakosai egy tesztprojekt keretében vehetnek részt az új kezdeményezésben. Ennek során a gyűjtőpontokra visszavitt egyszerhasználatos műanyag palackokért jutalom jár. A cserébe kapott mikrofizetési összeg közvetlenül a felhasználó okostelefonos digitális tárcájába érkezik.

A Deposit Return Scheme projektben való részvételhez a fogyasztónak először le kell tölteni a Recycle Glasgow applikációt. Ennek segítségével szkennelheti be az üres palackok vonalkódját, amelyekért aztán darabonként 20 penny érkezik az alkalmazás pénztárcájába. Az okoshulladékgyűjtők városszerte megtalálhatók a kampányban részt vevő élelmiszerüzletekben.

A kezdeményezést a kisebb boltok támogatására alakult Scottish Grocers’ Federation segíti, együtt a fizetések ökológiai lábnyomának csökkentéséért küzdő Helpful szervezettel és a MasterCarddal.

Az új rendszerrel Skócia szén-dioxid-kibocsátását évi 160 ezer tonnával szeretnék csökkenteni, ami olyan, mintha 83 ezer autóval kevesebb futna az utakon, állítják a partnerek. A kártyakibocsátó cég pedig vállalta, hogy minden újrahasznosított palackért cserébe elültet egy fát.

A Glasgow-i projekt mellett Nagy-Britannia 2021 áprilisában egy másik hasonló kezdeményezést is bejelentett. Eszerint a kormány támogatja az olyan kis hatótávú kommunikációt biztosító NFC-címkék fejlesztését, amelyek a termékek egyedi azonosítása révén segítik a lakosokat a flakonok és más csomagolóanyagok újrahasznosításában.

Forrás: