Globálisan terjeszkedik az Eco Rating minősítési rendszer

Kapcsolódó cikkek

Globálisan terjeszkedik az Eco Rating minősítési rendszer

Globálisan terjeszkedik az Eco Rating minősítési rendszer

energia

2 perc

Globális terjeszkedésbe kezd a lakossági mobiltelefonok minősítésére szolgáló, jelenleg 26 országban – köztük Magyarországon – alkalmazott Eco Rating rendszer, melyet a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica, a Telia Company indított idén májusban. Az Eco Ratinghez további operátorok csatlakoztak, így már összesen 15 gyártó vesz részt az iparági kezdeményezésben. Az ökológiai minősítési rendszer megkönnyíti a fogyasztók számára a környezetvédelmi szempontok mérlegelését.

Az Európában már ismert Eco Rating hamarosan globálisan is elterjedhet, miután a kezdeményezés mögött álló öt szolgáltató – a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica és a Telia Company – kezdeti megállapodásukat kiterjesztve világszerte csatlakozásra buzdítják az operátorokat.

A kezdeményezésnek köszönhetően az Eco Rating egy globális minősítési rendszerré válhat, amely koherens és átlátható információt biztosít a fogyasztók számára az okostelefonok környezeti hatásairól, ezáltal leegyszerűsítve a környezetvédelmi szempontok mérlegelését a fogyasztói döntések során.

Az Eco Ratinget eredetileg a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange; az O2 és a Movistar márkákat működtető Telefónica és a Telia Company alapította 2021 májusában. A közös cél, hogy megbízható és pontos információt nyújtsanak az értékesítési pontokon az okostelefonok és középkategóriás telefonok gyártásának, használatának, szállításának és újrahasznosításának környezeti hatásáról.

A részletes értékelést követően egy 100 pontos skálán minden mobiltelefon egy számított értéket kap, amely a készülék teljes életciklusa során fellépő környezeti hatást jellemzi. Így a címke a mobileszközök fenntarthatóságának öt kulcsfontosságú elemét mutatja meg: a készülék tartósságát, javíthatóságát, újrahasznosíthatóságát, klíma- és erőforrás-hatékonyságát.

Jelenleg több mint 150 mobiltelefon típust értékelnek az ökológiai minősítési rendszerben, ami csaknem duplája a bevezetéskor vizsgált eszközöknek.

A rendszerhez legutóbb a Fairphone, a Realme és a Vivo mobiltelefon gyártó cégek csatlakoztak a CAT és a Motorola strapabíró készülékeit gyártó Bullitt Group, a Doro, a Nokia Phonesnak otthont adó HMD Global, a Huawei, a Motorola / Lenovo, a OnePlus, az OPPO, a Samsung Electronics, a TCL / Alcatel, a Xiaomi és a ZTE mellé.

Az Eco Ratinget jelenleg 26 olyan országban alkalmazzák, ahol a kezdeményezést elindító öt szolgáltató jelen van. A mobilszolgáltatók júniustól kezdve 24 európai országban – a többi között Magyarországon – vezették be a minősítési rendszert. Alkalmazását azóta – a Vodacom segítségével – kiterjesztették Dél-Afrikára, és – a Telefónica által üzemeltetett Vivo márkanév alatt – Brazíliára is. A közeljövőben várhatóan további országokkal – a többi között Argentina, Chile, Kolumbia, Ecuador, Mexikó, Peru és Uruguay – bővülhet a sor.

A vásárlók a kezdeményezésről, illetve a pontszámok kalkulálásáról a www.ecoratingdevices.com oldalon tudhatnak meg többet.