BaselWorld: utazás az órák körül

Kapcsolódó cikkek

BaselWorld: utazás az órák körül

BaselWorld: utazás az órák körül

kereskedelem

2 perc

Március végén rendezték meg a világ legnagyobb óraipari eseményét, a BaselWorld 2017-et. Az időmérők megaünnepe az okosórák, a független órakészítők és a japán órák előretörését jelzi.

A bázeli nemzetközi órakiállítás a világ legfontosabb és legnagyobb időmérőkhöz kapcsolódó eseménye. A legkiemelkedőbb világmárkák évről-évre ilyenkor mutatják be technológiai újításaikat a szakmának és a nagyközönségnek. Több mint 160 ezer négyzetméteren mintegy 2000 kiállító és körülbelül 100 ezer látogató gyűlik össze ez idő alatt a világ minden részéről. 

A következő év üzleti és design trendjei is itt születnek meg. Látszik, hogy a svájci gyártók szívesen visszaszereznék megtépázott pozícióikat, bár igaz, még mindig a világban készített órák 2%-ával az árbevétel közel felét ők szerzik meg. Az elmúlt tíz év alatt duplájára növekvő svájci óraárak azonban csökkenő keresletet eredményeznek a gyártók szinte minden főbb piacán.

Hibridórák, intelligens zsebórák és fizetőórák 

A független óragyártók idén külön kiállítási csarnokot kaptak, ami fémjelzi a kisebb, de különleges márkák térhódítását. A feltörekvő, ambiciózus márkák és designerek is idén külön találkozási lehetőséget kaptak, amely minden bizonnyal új különleges márkák és találmányok jövőbeli megjelenését eredményezi majd. 

Az idei eseményen szembetűnő volt az okosórák további látványos előretörése, a jelentős divatmárkák növekvő arányban terveznek intelligens órákat vagy hibridórákat, a Samsung pedig még egy felokosított zsebórával is megjelent, sőt egyre népszerűbbek az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő eszközök is. Fontos megjegyezni, hogy bár innovatívak, de egyelőre még rengeteg gyermekbetegségtől szenvednek ezek a modellek, egyebek közt folyamatos töltést igényelnek, és még korántsem gazdaságos az energiafelhasználásuk.

Gödörben a svájci óraipar?

A Bloomberg elemzése szerint az éves szinten 20 milliárd dolláros exporttal bíró svájci óraipar megpróbáltatásai 2016 elején látványossá váltak. Hónapról hónapra gyorsuló, kétszámjegyű csökkenés állt be az értékesítésükben az előző évhez képest, ami minden árkategóriában, minden fejlettebb régióban és minden típusú óránál kimutatható volt. A hosszú távon gondolkodó japánok ma már a svájciak saját fegyverében is a csúcsra kerültek, így például a Seiko mechanikus órák készítésében a világ három legjobbjának egyikévé vált. A Svájci Óraszövetség, a Federation of the Swiss Watch Industry adatai azt jelzik, hogy a svájci óraexport csökkenése töretlen, és 2017-ben is folytatódott – összegezte közleményében a Seiko.