A Google és a Levi's biztonságosabbá tenné a biciklizést

Kapcsolódó cikkek

A Google és a Levi's biztonságosabbá tenné a biciklizést

A Google és a Levi's biztonságosabbá tenné a biciklizést

kereskedelem

4 perc

Az ikonikussá vált farmerkabát „felokosított” verziója megkönnyíti a bringás közlekedést, de már akkor is jelez, ha megérkezett az Uber.

A Google két évvel ezelőtt mutatta be a világhálóra csatlakoztatott kabátot. A Jacquard platformon alapuló fejlesztés például feleslegessé tette viselőjének, hogy a telefont keresse a zsebében, miközben kerékpározik.

Bár a zenehallgatás nem feltétlenül a legjobb ötlet kerekezés közben, de az okosdzseki és egy fülhallgató összekapcsolásával a biciklis zenét is hallgathat, vagy hívásokat is fogadhat – mindehhez csupán a kabát mandzsettáján lévő gombot kell megérintenie.

A fejlesztés nemrég újabb funkciókkal bővült: a többi között az Aware Mode (dupla hanghatások hallgatása) is lehetséges. De a lokációk elmentése, vagy a közösségi autózással kapcsolatos értesítések fogadására is megoldható a kabát segítségével.

Autómegosztás bicikliseknek

Az új funkció használatához a Lyft vagy az Uber okostelefonos alkalmazása is szükséges. A dzseki figyelmezteti tulajdonosát akkor is, ha a megrendelt jármű három percnyire van, illetve amikor az autó megérkezett. Ezután egy egyszerű mozdulattal több információt is meghallgathat a felhasználó.

Az amerikai Bose által fejlesztett Aware Mode arra szolgál, hogy az erre alkalmas fülhallgatón keresztül zenehallgatás közben is érzékelhetők legyenek a környező hangok. Ezek így sokkal kevésbé zavarók, mint a „valóságban”, ugyanakkor elegendők ahhoz, hogy a kerékpáros tudja, mi történik éppen körülötte. A funkció akár egy intéssel ki-be kapcsolható.

Az egyre többet tudó kabát jól példázza, milyen funkciókkal rendelkeznek jelenleg az intelligens ruhadarabok – nagyjából ugyanazokkal, mint az okosórák. Habár a Google és a Levi’s értékesítési mutatókat nem publikált, a keresőóriás szóvivője a TechCrunch híroldalnak úgy nyilatkozott, hogy elégedettek a felhasználói reakciókkal, és továbbra is „szívesen veszik” a vásárlói értékeléseket.

Kérdés, hogy az autómegosztó alkalmazás hozzáadása mennyire bővíti a piaci lehetőségeket. Ez mindenesetre arra utal, hogy a fejlesztőcégek nemcsak a két kereken közlekedőket célozták meg, hanem azokat is, akik nem mindig akarják elővenni az okostelefonjukat.

Forrás: