Okosvilágítás Magyarországon

Okosvilágítás Magyarországon

Okosvilágítás Magyarországon

IoT Podcast

22 perc

Már egyre több hazai városban találhatóak meg a GE Lighting LED-es termékei a közvilágításban, de a lámpaoszlopokba épített intelligens rendszerekre is van már példa.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A vállalat egyik projektje Balatonfüredhez kötődik, ahol a komplett közvilágítást cserélték ki LED-es megoldásra. Egy évvel a projekt megvalósulása után megkérdezve a helyi lakosokat 98 százaléka tartotta jó ötletnek a beruházást, és 62 százalékuk elégedett az új rendszer teljesítményével, ami nagyon jó eredménynek számít.

Balatonfüredhez hasonlóan egyre több város, település cseréli le közvilágítását. LED-es megoldással találkozhatunk a többi között Zalaegerszegen, Pécsett, Szentendrén, Gombán, Ostoroson és Budapest egyes területein is.Szentendrén az egyik utcában kísérleti jelleggel mozgásérzékelő szenzorokat is telepítettek. Az utca elején elhelyezett oszlop méri a jármű- és gyalogosforgalmat: ha senki nem jár arra, akkor erősen csökkenti a fényerőt, és csak akkor kapcsolja vissza normál szintre, ha közeledik egy autó vagy egy gyalogos. Az érzékelők a járművek sebességét is mérik, így a visszakapcsolás mértékét is ennek megfelelően határozzák meg. 

Ezzel a megoldással a LED-es fényforrások 40-60 százalékos megtakarításán túl további 20-25%-kal is csökkenhetnek a működési költségek – összegezte Csuhai József, a GE Lighting kültéri projektszervezetének vezetője.

További fejlesztésük, hogy Budapesten több ponton olyan szenzorokat helyeztek el a lámpatestekben, amelyek mérik a forgalmat, a hőmérsékletet, a páratartalmat, a zaj- és légszennyezettséget. Néhány lámpaoszlop tetején pedig napelemek gyűjtik az energiát, amivel éjszaka világítanak, illetve a fennmaradó villamos energiát visszatáplálják a rendszerbe.

Mi is az az intelligens város?

Az M2M Zóna rádióműsorban arról is szó esett, hogy az okosváros nemcsak azért okos, mert takarékosan bánik az energiával, hanem azért is, mert a különféle hétköznapi problémákra intelligens, technológiailag modern válaszokat tud adni. Csuhai József szerint három fő globális trend, változás vezetett oda, hogy mára népszerűvé vált az okosváros gondolata.

  • Először is az urbanizáció: az 1950-es években a világ lakosságának körülbelül 30 százaléka élt városokban, mára ez az arány 54 százalék körül jár, és 2050-re elérheti a 70-80 százalékot is.
  • A második a LED-technológia elterjedése.
  • Harmadik fő tényezőnek az Európai Unió energiahatékonysági irányelvei számítanak, amelyeknek az a célja, hogy a településeknek kisebb legyen az ökológiai lábnyoma.  

További részletekért hallgassa meg a műsort