Ne dobja ki! Magyar fejlesztés az élelmiszer-pazarlás ellen

Kapcsolódó cikkek

Ne dobja ki! Magyar fejlesztés az élelmiszer-pazarlás ellen

Ne dobja ki! Magyar fejlesztés az élelmiszer-pazarlás ellen

IoT Podcast

1 perc

Mindenkivel előfordult már, hogy kidobott a hűtőből olyan ételt, amit megvett, de a szavatossági idő alatt nem használta fel. Klasszikus élelmiszer-pazarlás. Persze nem könnyű néha eltalálni, miből mennyi kell.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Egy fiatal magyar csapat azon dolgozik, hogy az ilyesmi minél kevesebbszer forduljon elő. Ősszel élesedik applikációjuk, ami segít a problémán. A Fripa nevű alkalmazás ötletgazdájával, Eperjesi Kovács Ádámmal a Trend FM műsorában beszélgettünk.

Az ötlet egy vállalkozói program keretein belül született meg, és ezen a versenyen első helyezést ért el, a Brain Bar jövőfesztiválon pedig különdíjat kapott.

A mobilalkalmazás számos vásárlást megszervező funkcióval rendelkezik, illetve a bevásárlást követően a felhasználót folyamatosan értesíti arról, ha valamelyik termék lejárati dátuma közeleg. Az applikáció különböző lehetőségeket is felajánl: legyen az egy recept vagy akár a termék elajándékozása az adománygyűjtő partnereken keresztül.

Az adatok beviteléhez jelenleg még a fogyasztónak is van tennivalója. Egy vonalkód-leolvasóval be kell olvasnia az egyes termékeket. Ezt követően viszont a rendszer már egy adatbázisban kikeresi az adott élelmiszert és az ahhoz tartozó összes adatot – így a lejárati dátumot is.

Hallgassa meg a Trend FM műsorát, amelyben arról is szó volt, hogy milyen előzetes kutatások alapján fejlesztették az applikációt, kik a célcsoport, és a fejlesztésnek milyen további fázisai várhatók.