Mennyire féltsük a munkánkat az Ipar 4.0-tól?

Kapcsolódó cikkek

Mennyire féltsük a munkánkat az Ipar 4.0-tól?

Mennyire féltsük a munkánkat az Ipar 4.0-tól?

IoT Podcast

1 perc

Vajon mennyire elterjedtek a negyedik ipari forradalom megoldásai idehaza? Tényleg kell-e tartani tömeges munkanélküliségtől, vagy ez lassabb folyamat lesz, nem beszélve arról, hogy új munkahelyek is létrejönnek a digitalizációval.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„Az Ipar 4.0 egy komplex rendszer, ebben az infokommunikáció, a digitalizáció, a robotizáció és a mesterséges intelligencia egyaránt részt vesz. Magyarországra elsősorban és legnagyobb mértékben a multinacionális nagyvállalatok hozzák be az Ipar 4.0 technológiai fejlődésének eredményeit. Azt látjuk, hogy elképesztően gyorsan történnek olyan változások, amiket szinte még fel sem fog a hétköznapi ember” – mondta az M2M Zóna rádióműsorban a Vasas Szakszervezet alelnöke.

„Mi a Vasas területén találkozunk olyan esetekkel, amikor hirtelen 60-70 ember munkakörét is ki lehet váltani egy újítással. Itt nem feltétlenül csak a robotokról beszélünk, hanem például az infokommunikációról és a mesterséges intelligenciáról is. Hazai példa, hogy az egyik vállalatnál már gép kommunikál géppel, gép kommunikál raktárral, beszállítóval és vevővel is. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Például a belső logisztika vagy a teljes logisztika területén számtalan ember munkáját kiválthatta ilyen módon a munkáltató” – részletezte László Zoltán.

A termelésben az anyagáramlás fizikai követése és költséghelyekre könyvelése is rendkívül komplex, idő- és munkaigényes folyamat. Már létezik olyan gyár Magyarországon is, ahol ezt a folyamatot csupán 3-4 ember felügyeli, és legalább 60 ember munkáját végzi el a gépek közötti kommunikációra (M2M) is épülő megoldás. Most még néhány helyen látható hasonló beruházás, de az innovációk terjedése valószínűleg hatványozott és a korábbi időszakokhoz képest jóval gyorsabb lesz.

A műsorban szó volt arról is, hogy a technológia evolúciója mit jelent az Ipar 4.0-nál, a munkakörök megszűnése és az új munkakörök kialakulása milyen arányban lehetnek, és az oktatásnál, képzéseknél milyen égető kérdések merülnek fel.