Milliárdos árbevételt hoz a Boschnak az Ipar 4.0

Kapcsolódó cikkek

Milliárdos árbevételt hoz a Boschnak az Ipar 4.0

Milliárdos árbevételt hoz a Boschnak az Ipar 4.0

gyártás

2 perc

Több mint 1,5 milliárd euró bevétele lett a német konszernek az elmúlt négy évben az Ipar 4.0 alkalmazásokkal, amelyek mára a gyárak világának határozottan kifizetődő részévé váltak.

A vállalat tervei szerint 2022-ben az Ipar 4.0 egymilliárd euró feletti éves árbevételt jelent majd. A Bosch a Hannover Messe kiállításon a jövő gyárát mutatja be, amelyben autonóm szállítójárművek viszik az alkatrészeket a digitális munkaállomásokhoz, a gyártás során robotikai megoldások támogatják a munkavállalókat, a minőségellenőrzés pedig a mesterséges intelligencia (MI) segítségével történik. Az 5G zavartalan és csaknem valós idejű kommunikációt biztosít a gépek és rendszerek között.

A negyedik ipari forradalom javítja a versenyképességet

A német konszern korán felismerte az Ipar 4.0 lehetőségeit: a vállalat már 2012-ben megkezdte a gyártás és a logisztika hálózatba kapcsolását. Ez a stratégia javítja a versenyképességet, ami az ipari technika üzleti szektoruk jelentős bővülésében jelentkezik.

„Az Ipar 4.0 kifizetődő. A digitális és hálózatba kapcsolt megoldások hatékonyabb, rugalmasabb és termelékenyebb gyárakat eredményeznek” – jelentette ki az üzleti szektort felügyelő Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának tagja.

A vállalat a dél-németországi Blaichachban működő gyárába például olyan korszerű gyártási technológiákat vezetett be, amelyek hat év alatt 200 százalékkal növelték az ABS és ESP gyártásának volumenét – létesítménybővítés vagy felvásárlások nélkül.

Autonóm szállítórendszerek az intralogisztikai piacon

Mit ér a nagymértékben automatizált gyártás, ha az anyagok nem kellő időben és mennyiségben érkeznek a gyártósorra? „Ha logikusan végig gondoljuk a jövő gyárát, azt látjuk, hogy a gyártás és a logisztika kizárólag egyben képzelhető el. Az Ipar 4.0 csak így lehet sikeres a gyakorlatban” – szögezte le Najork.

A Hannover Messén a Bosch Rexroth bemutatja az ActiveShuttle autonóm szállítójárművet, amely a raktárból a gyártósornak pontosan arra a pontjára viszi az anyagokat, ahol azokra szükség van. A fel- és lerakodást megkönnyítő integrált emelő platformnak köszönhetően nem szükséges emberi beavatkozás. Lézerszkennereit használva az ActiveShuttle megtalálja az útvonalát, képes az embereket és más járműveket észlelni, és még tanulni is: a szállítórendszer elkészíti és folyamatosan frissíti saját térképét az adott helyszínről.

Az Ipar 4.0 alapját a szoftverek képezik

A jövő gyárának sikere az emberek, a gépek és az adatok hármas pillérén nyugszik. E három pillér harmonikus együttműködéséhez azonban intelligens szoftverekre van szükség.

A Nexeed Track and Trace alkalmazással például a rakomány maga küld információt a helyéről, a hőmérsékletről és a rezgésekről. Így a logisztikai szakemberek végig nyomon követhetik a rakomány útvonalát, és eldönthetik, hogy pontos lesz-e az áru érkezése.