M2M-technológia is pörög a Bubbles mosodákban

Kapcsolódó cikkek

M2M-technológia is pörög a Bubbles mosodákban

M2M-technológia is pörög a Bubbles mosodákban

IoT Podcast

2 perc

Idehaza nincs olyan hagyománya a közösségi mosodáknak, mint a tengerentúlon és Nyugat-Európában. Ennek ellenére a magyar cég mégis lát fantáziát és piaci rést a mosodák üzemeltetésében.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A részletekről Megyeri Gábor, a Bubbles önkiszolgáló hálózat alapítója beszélt a Trend FM műsorában.

Tekintve, hogy a legtöbb magyar háztartás rendelkezik saját mosógéppel, így Magyarországon nem számít szokványosnak a mosodák használata. A nagycsaládosok viszont például jól járhatnak azzal, hogyha a hétvégi mosással sokkal gyorsabban végeznek a Bubbles nagyteljesítményű mosó- és szárítógépeinek köszönhetően. A turistáknak, diákoknak, az albérletben élőknek is jól jöhet az önkiszolgáló lehetőség, de a tisztítószalonok alternatívája is lehet, vagy éppen közösségi programként is megszervezhető a nagymosás. A többi között ezekre is épített Megyeri Gábor, amikor megalapította a vállalkozást

Automatizáció és M2M

Az ötletgazda hozzátette: üzleti szempontból akkor tud gazdaságosan működni egy mosoda, ha nincs szükség állandóan jelen lévő személyzetre. Például a gépek használatát jól átlátható ábrákon mutatják be. Természetesen online és telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is segítenek, a fizetés és a szolgáltatások automatizációjában pedig a gépek közötti M2M-technológia is támogatja a gördülékeny működést.

A saját fejlesztésű rendszerük ügyféloldali része (front-end), hogy a felhasználók automaták segítségével, egyszerűen fizethetnek a szolgáltatásért. A háttérben futó szolgáltatások (back-end) ennél jóval komplexebb megoldásokat igényelnek.

Az üzemeltetőnek távolról is folyamatosan, valós időben monitoroznia kell a gépeket, hogy előre tudják a karbantartások, javítások szükségességét, valamint azt is, hogy mikor kell feltölteni a mosószer-, öblítő- és fertőtlenítőtartályokat. Ebben a távfelügyeletben és a nagy mennyiségű adatgyűjtésben a gépekbe épített szenzorok, valamint az adatok továbbítására szolgáló Vodafone M2M SIM-kártyák is segítik a céget.

További részletekért hallgassa meg a teljes beszélgetést!