Kibertámadások ostroma alatt a vállalati informatika

Kapcsolódó cikkek

Kibertámadások ostroma alatt a vállalati informatika

Kibertámadások ostroma alatt a vállalati informatika

IoT Podcast

1 perc

A koronavírussal érkező krízishelyzetben az üzletmenet folytonossága és a kiberbiztonság is forró téma lett szinte minden iparágban, a sürgető elvárásoknak pedig szinte lehetetlen megfelelni – véli a Braining Hub.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Eközben a cégek csaknem 80 százalékánál jelentősen megugrott tavasz óta a rosszindulatú kibertámadások száma, becslések szerint már minden 39. másodpercben találnak maguknak új célpontot a hackerek.

A tömeges távmunka és a sebtében bevezetett digitális platformok számtalan biztonsági rést kínálnak az internetes bűnözők számára, akik válogatott eszközökkel igyekeznek hasznot húzni a globális káoszból.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kibertámadások 72 százaléka a jövedelmezőbb fogás reményében a nagyvállalatokat érinti, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kkv-k nyugodtan hátradőlhetnek. Már csak azért sem, mert a vállalati informatikai rendszerek számára ma az egyik legnagyobb fenyegetést éppen a munkavállalók és a velük kapcsolatos mulasztások jelentik.

A felmérések szerint a közepes méretű vállalkozások számára a belső felhasználók hibáiból adódó biztonsági rések képviselik a legnagyobb veszélyt (62 százalék), közülük az IT-területhez nem köthető munkavállalók és a kiszervezett tevékenységekhez kapcsolódó partnerek a legkockázatosabbak, de gyakran megjárják a cégek az IT-adminokkal is, akik felelőtlenül használják a „hatalmukat”.

Milyen új fenyegetésekre kell számítani, és hogyan érdemes védekezni ellenük? Erről is szó volt a Trend FM-en, az IoT Zóna című műsorban.

Szöllősi Péterrel, a Braining Hub IT-oktatási centrum kibervédelmi szakoktatójával Szűcs Péter beszélgetett.