Ipar 4.0-val is mérsékelhető a munkaerőhiány

Kapcsolódó cikkek

Ipar 4.0-val is mérsékelhető a munkaerőhiány

Ipar 4.0-val is mérsékelhető a munkaerőhiány

IoT Podcast

1 perc

Mit is jelent a gyakorlatban a negyedik ipari forradalom? Milyen digitális megoldásokkal lehet segíteni a munkaerőhiányon, és hogyan lehet időt és pénzt megtakarítani a gyártási folyamatokban? Egy magyar startup erre kínál megoldást.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna műsorában Mahmoud Ghazal, a Moodsa alapítója beszélt a fejlesztésükről. A startup célja, hogy a mai technológia, így példál a kiterjesztett (AR) és virtuális valóság (VR) segítségével támogassa az ipari folyamatokat.

Rendszerük az új kollégák gyorsabb, hatékonyabb betanítását is segíti, de a gyártási folyamatok mellett a gyártásbiztonságban és a minőségellenőrzésben is jól alkalmazható.

Mahmoud Ghazal a betanításra példaként elmondta, hogy markereket helyeznek el a gyártás különböző egységein. Ezeket az új munkavállaló digitálisan leolvashatja, majd ezt követően a nála lévő tableten különböző lehetőségek jelennek meg. Például a platform megkérdezi, hogy a tréninget szeretné-e újralátni, vagy a gép beállítása, működtetése, esetleg tisztítása érdekli.

A minőségellenőrzésnél pedig a jóváhagyás is digitálisan történhet, amelyet a rendszer azonnal kiküld a kollégák számára – például a gyártósorokon lévő kijelzőkre. Ezzel is jelentősen gyorsítható a gyártási folyamat, és a startup „papírmentes gyártás” víziójához is közelebb kerülhetnek a cégek.

A részletekről hallgassa meg Szűcs Péter interjúját.