Tech trendek: érdemes újragondolni a hálózatokat

Kapcsolódó cikkek

Tech trendek: érdemes újragondolni a hálózatokat

Tech trendek: érdemes a cégeknek újragondolniuk a hálózatokat

gyártás

3 perc

2019-es évet egyszerre jellemzi a már létező trendek fejlődése, valamint az az igény, hogy a digitalizációt és az új technológiákat minden eddiginél gyorsabban adaptálják a cégek az üzleti folyamatokba – összegezte a Cisco.

A szakemberek erre az évre is elkészítették a technológiai előrejelzésüket, amelynek első részét itt olvashatja el.

Rohamosan nő a sávszélesség iránti igény

Az ultra-HD felbontás, az élő videók és a virtuális valóság terjedése jelentős sávszélesség-igényt generál majd. A Cisco előrejelzése szerint a 2022-re a videóforgalom az összes IP alapú adatforgalom 82 %-át teszi majd ki. Ezen belül az élő videók adatforgalma 2017 és 2022 között 15-szörösére növekszik, és a teljes internetes videóforgalom 17 százalékát teszi majd ki, miközben fokozatosan felváltja a hagyományos műsorok nézésével töltött időt.

A virtuális és kiterjesztett valósághoz (VR és AR) kapcsolódó adatforgalom is jelentősen emelkedhet, hiszen egyre több fogyasztó és vállalkozás használja ezeket a technológiákat. Az új hardverek és a növekvő tartalomfogyasztás miatt a VR és az AR népszerűsége várhatóan továbbra is növekedni fog.

A virtuális és kiterjesztett valóság generálta adatforgalom a következő öt évben 12-szeresére emelkedhet.

A VR-alapú üzleti megoldások területén – a bemutatóktól a virtuális tesztvezetéseken át a termékek és az ingatlanok értékeléséig – egyre több alkalmazás jelenik majd meg.

A mobilkapcsolatok száma tovább növekszik – és indul az 5G

A mobil adatforgalom 2019-ben is tovább növekszik. Az 5G-re való áttérés még korai szakaszban van, így a legelterjedtebb protokoll továbbra is a 3G és a 4G marad.

A Cisco VNI jelentése szerint 2022-re a globális internetes adatforgalom 22 százalékát a mobilhálózatok generálják (2017-ben ez 12 százalék volt). A mobileszközök és kapcsolatok mintegy 3 százaléka lesz 5G képes, amely a globális mobil adatforgalom hozzávetőleg 12%-át generálja majd.

Ahogy várható volt, a mobilszolgáltatók a világ minden táján elkezdték bemutatni 5G hálózatukat. Számos iparági szakértő úgy véli, hogy az ötödik generációs hálózat átfogó bevezetésére 2020-tól valósulhat meg. Addig még sokat tisztul a kép például a mobil spektrumok, a szabványok, üzleti tervek és az egyéb működési problémák vonatkozásában.

A vállalkozásoknak újra kell gondolniuk hálózataikat

Az 5G, a virtuális valóság, az IoT vagy az AI-ML technológiák egy olyan digitális gerincre épülnek, amely számos nyilvános és magánhálózatból áll. 2020-ra óránként egymillió eszköz csatlakozik majd az internetre. A ma használt hálózatok többségét ugyanakkor nem a jövő hálózati igényeire tervezték. A rengeteg eszköz, a sávszélesség iránti igények és a támadási felületek növekedése azt is jelenti, hogy a manuális üzemeltetés fenntarthatatlanná válik.

A korábban különállóan kiépített, majd egymással összekapcsolt hálózatokat egyesíteni kell egy multi-domain architektúrában, amely automatizált, képes előre jelezni a működési problémákat, megállítani a kibertámadásokat, miközben folyamatosan tanul és fejlődik.

Tovább hódít a blokklánc

A blockchain menetelése folytatódik, és újabb, az üzleti szférán túlmutató innovációk várhatók. A technológia egyre elterjedtebb lesz az olyan területeken, mint az ellátási lánc kezelése, a hálózatok, a digitális azonosítás és a devizakereskedelem. Valószínű, hogy 2019 végére minden nagyobb felhőalapú szolgáltató használni fogja a blockchaint, amely az elkövetkező években a legtöbb AI (mesterséges intelligencia) és IoT (dolgok internete) szolgáltatás alapvető részévé válik.

A blokkláncnak egyre nagyobb szerepe lesz az üzleti szférán túl is. Segítségével ellenőrizhetővé válik például a termékekben felhasznált ásványok eredete, de hasznos lehet a gyermekkereskedelem elleni küzdelemben és a mikrohálózat (microgrid) alapú energiakereskedelemben is.

Úgy gondoljuk, hogy a Trusted IoT Alliance, a Hyperledger és a Blockchain Research Institute, valamint más hasonló szervezetekkel meglévő partneri kapcsolatok nagyban elősegítik a technológiában rejlő lehetőségek felfedezését. Arra számítunk, hogy az elkövetkező években az ilyen partnerségek egyre nagyobb szerepet játszanak majd az innovatív felhasználási területek megismerésében – összegezték a Cisco szakemberei.