Ipar 4.0: régiós kezdeményezés segíthet a kkv-knak

Kapcsolódó cikkek

Ipar 4.0: régiós kezdeményezés segíthet a kkv-knak

Ipar 4.0: régiós kezdeményezés segíthet a kkv-knak

gyártás

2 perc

A lengyelországi Krynicában megrendezett nemzetközi gazdasági fórumon stratégiai partnerség jött létre a lengyel és magyar iparági klaszterek között. A fő cél, hogy mindkét országban erősítsék a kkv-k jelenlétét az innovatív technológiák piacán.

A varsói Mazovia ICT klaszter, a Lengyel Energia Klaszterek Szövetsége, valamint az Okos Jövő Innovációs Klaszter stratégiai partnerséget kötöttek a Queen Jadwiga Foundation szervezettel.

Ipar 4.0 a magyar járműgyártásban

Az együttműködéssel elsősorban a kkv-szektor, a startupok és a családi vállalkozások támogatását, illetve megerősítését tűzték ki célul. Mindez társadalmi szempontból kifejezetten jelentős, hiszen hozzájárul például a gyes/gyed-ről visszatérő édesanyák vállalkozóvá válásához, valamint a fiatalok helyben tartásához is.  

A jelenleg lengyel-magyar kooperáció további célja, hogy kibővítse tevékenységét a V4+ régióra. Ezzel egyidejűleg a V4+ Fejlesztési Tőkealap program is elindulhat, ami még erősebbé téve a gazdasági és társadalmi kohéziót a térségben.

A regionális együttműködés biztosít majd lehetőséget a kkv-k számára, hogy kompatibilissé válhassanak olyan nagy ipari rendszerekhez, mint az Ipar 4.0, a okosenergia, az energiabiztonság, az ICT, az űr- és repüléstechnológia, az okosegészségügy, az elektromobilitás vagy éppen a digitális oktatás. Mindehhez egyrészt elengedhetetlen a szektor pénzügyi támogatása, aminek a finanszírozását a kormányzatok segítségével az Európai Befektetési Bank, az Európai Befektetési Alap hozzájárulásával és a magánszektor bevonásával oldanának meg a résztvevő felek. Ezenfelül szükség van a professzionális mentorálásra is, amelyhez a támogatást a Queen Jadwiga Foundation égisze alatt első körben a lengyel és a magyar klaszterek, majd ezt követően a V4+ hasonló szervezetek kompetenciaközpontjai biztosítják majd.

„A kis- és középvállalkozások támogatása egyre fontosabbá válik, ezért szükség van olyan források bevonására, amelyek már hamarosan, de különösen 2020 utáni EU költségvetési időszakban is hozzáférhetőek lesznek a kormányzatok számára. Mindez lehetőséget adhat az uniós források együttes felhasználására. Reméljük, hogy ez a megállapodás hosszú távon segíti majd a kkv-kat a gazdasági növekedésben, így téve élhetőbbé a térséget az együttműködés alapján a 21. században” – emelte ki egybehangzóan Skultéti Vilmos, a Queen Jadwiga Foundation elnöke és Robert Szlezak a Lengyel Energia Klaszterek Szövetségének elnöke.