Németország rákapcsolt az ipari IoT-fejlesztésekre

Kapcsolódó cikkek

Németország rákapcsolt az ipari IoT-fejlesztésekre

Németország rákapcsolt az ipari IoT-fejlesztésekre

gyártás

1 perc

Legalábbis erre mutat rá az Information Services Group (ISG) új tanulmánya.

Az ipari dolgok internete (Industrial Internet of Things, IIoT) fő központjának elsősorban Frankfurt és München számít. Az ISIG jelentése elsősorban azt vizsgálja, milyen gyorsan is képesek alkalmazni a német vállalkozások az új technológiát.

A leginnovatívabbnak az autó- és a feldolgozóipar bizonyult. Előbbi esetében a gépjárművek karbantartása, az utasoknak szánt infotainment-rendszerek, az automatikus assistance szolgáltatások és a járművek közötti kommunikáció áll a középpontban. Idővel az autóipari IoT-rendszerek egyre inkább összekapcsolódnak. Ezzel pedig az autógyártók hozzáadott értéket teremthetnek a vevők számára – méghozzá a járművezetők és az utasok preferenciái alapján.

A beszámolóban kitérnek a Németországban zajló smart city projektekre is, bár ezen a területen már nem annyira biztató a helyzet. A legtöbb városnak ugyanis nincs elegendő forrása a technológia továbbfejlesztéséhez. A hálózatok tulajdonjogi viszonyainak tisztázatlansága további akadályt jelent, nem beszélve a biztonság kérdésköréről.

Ugyanakkor a fentiek ellenére a mérleg nyelve mégis pozitív irányba billen, köszönhetően – az autóiparon felül – a kereskedelemben és épületautomatizálásban tapasztalt növekvő aktivitásnak.

A Qualcomm igazgatója, Ben Timmons elmondta, becsléseik szerint az ipari IoT globális szintje 2035-re elérheti akár az öt billió dolláros szintet is. Ekkorra ugyanis a gyártás, a szállítmányozás, az építő- és a közműipar, valamint a bányászat is egyre több intelligens megoldást alkalmaz majd. A szakember Németország vezető szerepét a kereskedelemhez és az 5G iránti fokozott érdeklődéshez köti.

Forrás: