Ipari innovációk is segítik a Preserverance küldetését

Kapcsolódó cikkek

Ipari innovációk is segítik a Preserverance küldetését

Ipari innovációk is segítik a Preserverance küldetését

gyártás

2 perc

Az ABB cég Ty-Rap kábelkötegelőket szállított a NASA-küldetés marsjárójához.

2021. február 18-ai Marsra történő leszállását követően a Preserverance marsjáró megkezdte új bolygóhazája felfedezését. A technológiai innovációk közül kiemelhető az is, hogy a Földön is széles körben használt ABB cég Ty-Rap kábelkötegelőivel van felszerelve.   

A technológiai vállalat épületekben, metrókban, mélytengeri alkalmazásokban és a világűrben egyaránt jól használható kábelkötegelőit úgy tervezték, hogy azok kibírják az űrrepülés során fellépő megpróbáltatásokat, és a legszélsőségesebb körülmények között is ellenálljanak a korróziónak és a sugárzásnak.

A NASA ugyanazokat a Ty-Rap kábelkötözőket építette be a marsjáróba, mint amelyeket az ipari alkalmazásokban világszerte széles körben használnak. Ezek rögzítik a marsjáró belső és külső kábelcsöveit, az alkatrészeket, de a kutatási- és a laboreszközöket is.


 
„Már csaknem 50 éve, hogy a Ty-Rap kábelkötözők kiválóan teljesítenek a legnagyobb igénybevételt jelentő földi alkalmazásokban, és a korábbi űrexpedíciók során is hatékonyan védték a részegységeket a különböző elemek és a szélsőséges hőmérsékleti változások káros hatásaival szemben” – nyilatkozta Matthias Heilmann, az ABB installációs készülékek divíziójának vezetője.

Ez a részleg 1973 óta kínál termékeket az űrprogramhoz. Ty-Rap fejlesztést alkalmaztak a NASA még működő Curiosity marsjáróján, illetve ezeket a kábelkötözőket használták a Spirit marsjárón és ikertestvérén, az Opportunityn.  

A Mars 2020 Preserverance Rover misszió része a NASA Mars kutatási programjának, azaz annak a hosszú távú törekvésnek, hogy robotok segítségével tárják fel a vörös bolygó titkait. A misszió a Mars-kutatás kiemelt tudományos célkitűzéseire fókuszál, így a többi között az esetleges marsi élet nyomainak vizsgálatára.

Optikai érzékelőktől a meteorológiai műholdakig

Az ABB régóta fennálló kapcsolatot ápol a NASA-val. A két fél kapcsolata több mint 30 éve kezdődött, amikor a vállalat optikai érzékelőkkel támogatta az űrsiklóval folytatott akkori kísérleteket. A svéd-svájci cég 2020 novemberében jelentette be, hogy szerződést kötött a NASA Sugárhajtású Laboratóriumával (Jet Propulsion Laboratory).

A megállapodás keretében 2025-ben a JPL az ABB és partnerének, a NÜVÜ Cameras-nak a kulcsfontosságú technológiáját fogja beépíteni abba az űrteleszkópba, amellyel a Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók) képét kívánják rögzíteni.

A vállalat kiemelt beszállítója a JPSS (Közös Poláris Műholdrendszer) programnak is, amelynek keretében az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézete (NOAA) és a NASA a meteorológia műholdak fejlesztésével foglalkozik. Ezek a műholdak kritikus elemeit képezik annak a hardverrendszernek, amely biztos műszaki hátteret nyújt az USA jelenlegi és stratégia jelentőségű űrprogramjaihoz.