Munkaerőhiány: a robotok hozhatnak áttörést az építőiparban

Kapcsolódó cikkek

Munkaerőhiány: a robotok hozhatnak áttörést az építőiparban

Munkaerőhiány: a robotok hozhatnak áttörést az építőiparban

gyártás

3 perc

Az ABB nemzetközi felmérése szerint tízből kilenc építőipari vállalkozás 2030-ra a szakképzett munkaerő kritikus mértékű hiányával számol, 81 százalékuk pedig azt állítja, hogy a következő 10 évben robotokat fognak bevezetni.

A svéd-svájci konszern robotika üzletága új megoldásokkal ösztönzi az építőipar automatizálását. Ezek a robotikai fejlesztések segítenek kezelni az ágazat fő kihívásait, köztük a megfizethetőbb és környezetbarátabb lakások iránti igények kielégítését, az építőipar környezeti hatásainak csökkentését, valamint a szakképzett munkaerő- és szakemberhiány mérséklését.

A robotikai automatizálás a teljes építőipari szektor számára komoly lehetőséget kínál a termelékenység, a hatékonyság és a gyártási rugalmasság növelésére – a többi között a moduláris lakóépületek és épületelemek gyártásában, a robothegesztésben, az építési területeken végzett anyagmozgatásban, valamint a házak és az egyedi épületszerkezetek robottal végzett 3D-s nyomtatása terén. Amellett, hogy növelik a munkabiztonságot és a költséghatékonyságot, a robotok a minőség javításával és a hulladék csökkentésével javítják a fenntarthatóságot, valamint csökkentik a környezetre gyakorolt hatást.

Az ABB megbízásából végzett felmérésben 1900 európai, amerikai és kínai építőipari vállalkozást kérdeztek meg. A cégek 91 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a következő 10 évben szakképzési válsággal kell szembenézniük, míg 44 százalék azzal küzd, hogy megfelelő szakembert találjon.

  • 42 százalék tekinti prioritásnak az építési területeken a munkahelyi egészség és biztonság javítását, továbbá ugyanennyien vélik úgy, hogy a környezet védelme az egyik fő mozgatórugója az iparágban végbemenő változásoknak.
  • A vállalkozások 81 százaléka azt közölte, hogy a következő évtizedben bevezetik a robotikát és az automatizálást, vagy növelik ezek alkalmazásának arányát. Napjainkban csupán kevesen használják ki a robotika előnyeit.
  • A válaszadók csupán 55 százaléka alkalmaz robotokat, míg ez az arány az autógyártásban 84%, a feldolgozóiparban pedig 79%.    

Az ágazati előrejelzések azt prognosztizálják, hogy a világ építőiparának teljes piaci értéke 2030-ra 85 százalékkal nő, eléri a 15,5 billió dollárt. Az ABB Robotika belső elemzése szerint a robotikai automatizálásban rejlő piaci lehetőségek a következő 10 évben kétszámjegyű növekedést fognak mutatni az építőipar kulcságazataiban, köztük az előgyártás és a 3D-s nyomtatás terén.

Nagyobb munkabiztonság és kevesebb építési hulladék

Egyedül az EU-ban 2020 második negyedévében több mint 200.000 alacsony és magas képzettségű munkavállalót váró álláshely maradt betöltetlen. A szektorban egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány, mivel a fiatalokat az építőipari életpályától elriasztja az a vélekedés, hogy ez egy veszélyes foglalkozás.

Az építőipari dolgozók a munkahelyi balesetek csaknem 30 százalékát szenvedik el. A többi ágazathoz viszonyítva akár négyszer nagyobb annak a valószínűsége, hogy egy építőipari dolgozót halálos kimenetelű munkahelyi baleset ér, amelyek éves száma világszerte eléri a 108.000-t is.   

A robotok a nagy és nehéz terhek mozgatásával, a nem biztonságos terekben történő munkavégzéssel, valamint az új, biztonságosabb építési módszerek lehetővé tételével növelni tudják a biztonsági szintet. Alkalmazásuk olyan ismétlődő és veszélyes feladatokra, amelyeket az emberek egyre kevésbé kívánnak elvégezni, azt jelenti, hogy az automatizálás segítséget nyújthat a munkaerőhiány megoldásában, illetve a fiatalok körében vonzóbbá teheti az építőipari életpályákat is.    

Becslések szerint az építési területre szállított anyagok akár negyede is hulladékká válik. Az automatizálással és a digitalizálással az építési vállalkozások a hatékony épülettervezési és építési folyamatok révén már a projekt kezdetén meg tudják előzni a hulladékkeletkezést.    

Az innováció már megjelent a gyakorlatban is

A rugalmasság, a termelékenység és a minőség javítására tervezett kísérleti projektek köréből ki lehet emelni a kanadai Autovolnál kidolgozott, fa tetőtartó szerkezetek automatizált gyártását és a Schindler Lifts felvonóinak robotokkal végzett telepítését. Az Intelligent City vállalat pedig az előgyártott moduláris lakóépületek gyártását automatizálta robotokkal, ami 15%-kal növelte a termelés hatékonyságát, 38%-kal emelte a termelés sebességét, illetve 30%-kal csökkentette a hulladékok mennyiségét.  

A Skanska hegesztőrobot-alkalmazása javította a minőséget, növelte a dolgozók termelékenységét, illetve a vasbetonvasalás helyszíni gyártásának automatizálásával javította a munkabiztonság szintjét. A megoldás csökkentette a nagy méretű, készre szerelt vasbetonvasalás építési területre történő szállításának költségeket, valamint a környezeti hatásait is.