Indul a magyar M2M-kerékpárok sorozatgyártása

Indul a magyar M2M-kerékpárok sorozatgyártása

Indul a magyar M2M-kerékpárok sorozatgyártása

gyártás

2 perc

Hamarosan megkezdődik a Vodafone M2M-technológiájára épülő Velotrack biztonsági rendszerrel felszerelt biciklik gyártása – jelentette be a Velotrack projekt tulajdonosának, a Hargamon Kft.-nek az üzletfejlesztési vezetője.

A Velotrack projekt keretében 2015 elejére készült el az a kerékpárokba beépíthető rendszer, amellyel el lehetett kezdeni a tárgyalásokat a gyárakkal. A cél az, hogy már a gyártási folyamatban beépítsék a Velotrack rendszert a termékükbe – mondta Antal Csaba. Az első megrendelő az osztrák Biketronic, amely e-bike, azaz elektromos rásegítéses kerékpárokat gyárt.

Mit is tud a Velotrack?

A fejlesztés egy biztonságtechnikai szolgáltatást jelent. A beépített eszköz GPS-vevővel, mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyájával felküldi az információkat egy szerverközpontba.

A tulajdonos az okostelefonja segítségével lezárhatja a kerékpárt és értesítést kaphat, ha illetéktelenek akár csak megmozdítják azt. Az alkalmazással a felhasználó láthatja a statisztikákat a megtett útjairól, ha pedig van rá jogosultsága, akár családtagjai, ismerősei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.

Finanszírozás és M2M-szolgáltatás

A rendszer kifejlesztéséhez és piacra lépéshez a Széchenyi Tőkealap (SZTA) 98 millió forintos tőkeemeléssel járult hozzá 2015 januárjában. A tőkealap ezzel a Hargamon Kft. kisebbségi tulajdonosa lett. Az SZTA alapkezelőjének elnök-vezérigazgatója, Dr. Csuhaj V. Imre kitért arra, hogy miközben a kerékpározás Európa-szerte egyre népszerűbbé válik, a kerékpárlopások száma nem csökkent, így igény van előremutató technológiai megoldásokra.

A Vodafone nagyvállalati megoldások értékesítési igazgatója, Pete Gábor elmondta, hogy a Velotrack-rendszer a szolgáltató globális M2M-megoldásával és a hozzátartozó GDSP (Global Data Service Platform) SIM kártyájával a világon szinte bárhol használható.

Az értékesítési igazgató hozzátette: az autógyártóknál már alapvetés, hogy az új járműveket felszereljék M2M-technológiával, a háztartásokban is egyre több M2M-megoldást használó eszköz jelenik meg, így teljesen logikusan várható, hogy a gépek internete mind nagyobb szerepet töltsön be a jövőben a kerékpáros közlekedésben is.