Intelligens zár a biciklitolvajok ellen

Intelligens zár a biciklitolvajok ellen

Intelligens zár a biciklitolvajok ellen

IoT Podcast

17 perc

A Velotrack segítségével pontosan nyomon lehet követni a kerékpárok helyzetét, sőt virtuális logikai zárat is lehet tenni a bringákra.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Antal Csaba, a projekt üzletfejlesztési vezetője távközlési mérnök, aki korábban dolgozott a Siemensnél, valamint a TeleAtlas térképész cégnél. Néhány éve megvalósított egy olyan projektet, amely a gépjárművekbe épített nyomkövetés alapján kínált úthasználat-alapú biztosításokat.

A fejlesztőnek az újabb innovációhoz az adott ötletet, amikor olvasott egy cikket arról, hogy Magyarországon mintegy 300 ezer biciklit adnak el, ez pedig többszöröse az autóértékesítéseknek. Ezért arra gondolt, hogy a kerékpárosok számára is hasznos lehetne egy hasonló telematikai szolgáltatás.  

Már megérkezett az első kerékpárgyártói megrendelés, amelyet 2015 tavaszán szállítanak le.A fejlesztést megelőzően számos biciklissel készítettek interjút. A válaszok alapján három kulcsterület rajzolódott ki: ezek közül a legnagyobb hangsúlyt a biztonságtechnikai szempontok kapták.

A szolgáltatás keretében a bicikliket egy cigarettás doboz méretű fedélzeti egységgel szerelik fel, amely összegyűjti a GPS-koordinátákat és továbbítja az adatokat a vállalat szerverparkjába. Az itt futó adatbázis egy okostelefonos alkalmazáshoz csatlakozik, amely segítségével a biciklis például lezárhatja a kerékpárt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kétkerekűre fizikai lakat kerül, hanem egyfajta logikai zárról van szó. Ha valaki megmozdítja a kerékpárt, akkor a beépített giroszkóp érzékeli azt, és azonnali riasztást küld a felhasználó telefonjára. Ha pedig mégis ellopták a biciklit, akkor nyomon lehet követni a tolvaj útvonalát a weben vagy a telefonos alkalmazáson keresztül.

A fejlesztés a Vodafone Magyarország és a Hargamon Kft. közös projektje.A tervek szerint az új biciklik árába az eszköz árát és a szolgáltatás 1 éves havi díját is beépítik. A kerékpárosok ezt követően dönthetnek arról, hogy meghosszabbítják-e a szolgáltatást. A projekt vezetői azzal számolnak, hogy a termék 2015 tavaszán kerül a piacra.

A végleges formába öntött szolgáltatást a Vodafone globális SIM kártyáival hozzák majd forgalomba, így az sem jelenthet gondot, ha a biciklis a túrázás során átlépi a határt. A fedélzeti egység ugyanis akár heteken keresztül is képes adatokat gyűjteni, amelyeket a kerékpáros hazaérkezését követően továbbít a szerverekre.

Ha kíváncsi a részletekre, hallgassa meg a teljes beszélgetést Antal Csabával, a Velotrack üzletfejlesztési vezetőjével!