Hogyan hat az M2M és az IoT a szolgáltató cégekre?

Hogyan hat az M2M és az IoT a szolgáltató cégekre?

Hogyan hat az M2M és az IoT a szolgáltató cégekre?

gyártás

2 perc

A gépek közötti kommunikációra épülő, egymáshoz a világhálón keresztül kapcsolódó készülékekre a növekvő adatfelhasználás jellemző, ezért a vállalatoknak olyan szoftveres platformokra van szükségük, amelyekről távolról is könnyedén lehet irányítani a berendezéseket.

Az Egyesült Királyságban 2000-ben alakult meg a Wireless Logic, amely elsősorban vezeték nélküli hálózati kapcsolati megoldásokat biztosított azok számára, akik laptoppal rendelkeznek. Nagyjából az ezredforduló táján született meg a mobil adatátviteli piac, de a hangsúly akkor még szigorúan a hardverekre helyeződött. Az iparág fejlődésével párhuzamosan azonban egyre inkább felértékelődött a gépek közötti (machine-to-machine) kommunikációra épülő megoldások, valamint a Dolgok Internete (Internet of Things) szerepe – összegezte az M2M Now szakmai portál. 

Ennek megfelelően a vállalat szolgáltatási portfóliója is átalakult; ma már Németországban, Franciaországban és Spanyolországban is vannak irodáik, és 60 százalékos éves növekedéssel számolnak az európai piacon. A cég legnagyobb felvevőpiacát az energia-, illetve a közműszektor képezi, melyet az autógyártás, a forgalom-irányítás, az intelligens fogyasztásmérés és a digitális kijelzők követnek.

SIM kártyák

Mivel rengeteg ügyfelük használ különféle távközlési hálózatokat az M2M, illetve IoT-alapú készülékei esetében, amelyek SIM kártyák segítségével kapcsolódnak egymáshoz, emiatt a Wireless Logic próbált „glokális” (a globális és a lokális szavak összevonásából) nézőpontból közelíteni az újabb kihíváshoz. A cég ennek jegyében jelenleg 26 globális és helyi mobilszolgáltató vállalattal áll összeköttetésben. Azoknak a társaságoknak, amelyek nagyszámú intelligens, SIM kártyával működő berendezéssel rendelkeznek, hatékonyan kell működtetni a készülékeket, hogy kézben tudják tartani az adathasználattal járó költségeket.

Vajon mit tartogat a jövő a SIM kártyák számára? >>A globális SIM kártyák segítségével a felhasználók akár több mobilszolgáltató hálózatára is fel tudnak csatlakozni, ugyanakkor ez elsősorban a kisebb alkalmazások esetében lehet testreszabott megoldás, olyan eszközöknél, amelyek havonta legfeljebb 10 megabájtos adatforgalmat generálnak. Azoknál a berendezéseknél, ahol magasabb az adatátviteli arány, költséghatékonyabb lehet egy helyi távközlési szolgáltatót választani. Az egymással a világhálón keresztül összeköttetésben álló M2M-készülékekre a nagyobb adatforgalom jellemző, ezt pedig a korszerű 3G és 4G mobilhálózatok használata teszi lehetővé, amelyekkel ki lehet váltani a korlátozottabb GPRS-t.

Látványosan növekvő adatforgalom

M2M: itt az újabb technológiai forradalom >>„Ez volt az igazán nagy váltás” – nyilatkozta az egyik cégalapító, utalva a növekedőben lévő adatfelhasználásra, amelyet a távolról irányítható készülékek generálnak. A vállalat ügyfelei M2M-es szempontból három-négy évvel ezelőtt még minimális adatforgalmat használtak, az alkalmazások azonban mostanra sokkal kifinomultabbá váltak. A múltban a flottamenedzserek még csupán azt követték nyomon, hogy a sofőrök a megfelelő útvonalon haladnak-e a szállítmányokkal, manapság ugyanakkor már magukat a járműveket is szeretnék távolról vezérelni, hogy elejét vegyék például a baleseteknek és a biztosítási problémáknak.

Amire talán a legnagyobb szüksége lehet a vállalkozásoknak, az egy olyan szoftveres platform, ami lehetővé teszi, hogy az M2M-alapú készülékeket egy központi applikáción keresztül lehessen vezérelni. Vegyünk például egy olyan kávégépet, melyet akár távolról is lehet irányítani. Ha az automata meghibásodik, akkor a brit példában nagyjából 50-100 fontos költséget jelent, ha az üzemeltető kihív egy szerelőt, és hogyha több ezer berendezést működtet országszerte, akkor a karbantartási kiadások egészen csillagászati magasságokba emelkedhetnek.