Elárasztanak bennünket az okoseszközök

Elárasztanak bennünket az okoseszközök

Elárasztanak bennünket az okoseszközök

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete (Internet of Things) körül egyre nagyobb a felhajtás. Számos elmélet létezik a különféle csatlakoztatott eszközök jövőjéről, ami a piaci jóslatokban közös, az az okostárgyak elképesztően magas száma: a Cisco 50 milliárd, a Morgan Stanley pedig 75 milliárd eszközt vizionál.

Egy korábbi Cisco-tanulmány 8,7 milliárdos darabszámot említett, ami – a Föld több mint hétmilliárdos népességével kalkulálva – azt jelenti, hogy ma egy emberre átlagosan nagyjából egy ilyen készülék jut. Ha ennek a számnak a prognózisok szerinti többszörösét vesszük, akkor jól mutatja, hogy a meglévő – többségében „buta” – berendezések jelentős hányada a jövőben lecserélődik okosabb eszközökre. 

Miért dobjuk ki a jól működő hagyományos készülékeket?  

Például az internettel összekapcsolt eszközök igencsak hasznos funkciókkal bírnak: időt és energiát lehet velük megspórolni és új kényelmi szolgáltatásokat is biztosíthatnak. 

Bár a közvélekedés szerint a ma elérhető otthoni berendezések már nem bírják olyan sokáig, mint a régi, jóval egyszerűbb gépek, de azért a nagyobb készülékek jó esetben így is 5-10 évig szolgálhatják a háztartást. Ha a csere aktuálissá válik a jövőben, akkor jó eséllyel már csatlakoztatott eszközöket vásárolhatnak a felhasználók. Ebben valószínűleg gyártói kényszer is tetten érhető, hiszen elképzelhető, hogy már főleg IoT-alapú eszközök közül válogathatnak a vásárlók, vagy ár-érték arányban azokat érdemes majd beszerezni.

Üzleti fogás: jönnek az okoskiegészítők

Az IoT jövője – vagy legalábbis a rövid távú kilátások – szempontjából mindenképpen jelentős szerephez jutnak a különféle kiegészítők. Ahogy a chipek, szenzorok egyre olcsóbbak és kisebbek lesznek, úgy jelenik meg egyre több intelligens hűtő, tűzhely vagy mosogatógép. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több olyan kiegészítő is felbukkan a piacon, amely a „buta” készülékek felokosítására is képes, így nem kell azonnal a régi berendezéseket lecserélni.  

A változás már elkezdődött, számtalan olyan startup vállalkozás indult, amelyek olyan hétköznapi tárgyak online csatlakoztatására specializálódtak, mint mondjuk a fogkefe, a virágcserép vagy a hőmérő. Vannak cégek, amelyek távolról irányítható mikrorobotokon dolgoznak, de a gyártók fókuszában szerepelnek az intelligens izzók, a felokosított ajtózárak vagy a világhálóra kapcsolt riasztórendszerek is, de más ágazatokat tekintve az autók és a drónok sem maradhatnak ki az „okosvilágból”.

Forrás: Techinasia.com