Az IoT átformálhatja a gyártási rendszereket is

Az IoT átformálhatja a gyártási rendszereket is

Az IoT átformálhatja a gyártási rendszereket is

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete kifejezés egyre gyakrabban fordul elő az üzleti világban is. Az internetre csatlakozó szenzorok és más „okos” fejlesztések sok más terület mellett az ipart is átalakíthatják.

A különböző üzleti és ipari szakértők szerint a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) pozitív hatást gyakorolhat a gazdaságra, amit szerintük megfelelően alátámaszt, hogy a legjövedelmezőbb vállalatok már most is kihasználják a technológia nyújtotta előnyöket.

Okosfejlesztések: digitalizáció otthon, a városokban és az üzemekbenDe mégis mit jelent pontosan az IoT a gyártás számára, és mennyire reális a felvetés, hogy az okostechnológia alapjaiban alakíthatja át az ipari folyamatokat? Ehhez mindenekelőtt olyan már megvalósított megoldásokat érdemes végignézni, amelyek már ma is igazolják, hogy az újabb típusú automatizáció segítségével növelhető a hatékonyság.

Fogja munkára az adatokat!

Mint minden IoT-átalakítás esetén, így a gyártás fejlesztésénél is az internetre csatlakoztatott szenzorok elsődleges előnye, hogy nagy mennyiségben értékes adatokat (Big Data) képesek gyűjteni, melyek elemzésével csökkenő kiadások mellett is növelni lehet a termelékenységet. A Network World összefoglalójában végigvette, hogy miként is történik ez pontosan a gyakorlatban: képzeljen el egy gyártósort, melynek karbantartása és javítása csak jelentős bevételkiesést okozó leállások mellett lehetséges. Egy IoT-barát környezetben a felelősök a működési adatokból könnyen kikövetkeztethetik, hogy mikor esedékes a következő karbantartás, így előre tudják tervezni a javításokat, minimalizálva ezzel a fennakadást.

A műszakvezetők sokkal alaposabban szemmel tarthatják a különböző eszközöket, ennek köszönhetően pedig jelentősen mérsékelhető a hibák száma, hiszen csökken az észlelésükhöz szükséges idő is. A gyártást elsősorban az alakíthatja át, hogy a szerelősor minden eleme ellátható internetre csatlakozó érzékelőkkel. Mivel minden alkatrész folyamatosan jelt ad magáról, így meghibásodás esetén sokkal könnyebb megtalálni, hogy a folyamat melyik részén akadt el a munka. Másrészt a prediktív (megelőző) karbantartás is sokkal hatékonyabbá válhat.

A szenzorok ráadásul rugalmasságot is adhatnak a vállalatoknak, hiszen a digitális feladatszervezésnek köszönhetően sokkal gyorsabban lehet a gyártósorokat átállítani más termelési folyamatokra. A számos internetre csatlakoztatott berendezésnek és automatizált rendszereknek köszönhetően egyre inkább beszélhetünk egyfajta „okoskörnyezetről”, mely például a gépi tanulás (mesterséges intelligencia) segítségével folyamatosan azon dolgozik, hogy egyre hatékonyabbá tegye saját magát.

Forrás: Network World