Intelligens közvilágítás Balatonakarattyán

Kapcsolódó cikkek

Intelligens közvilágítás Balatonakarattyán

Intelligens közvilágítás Balatonakarattyán

energia

3 perc

Országos szinten egyedülállóan korszerűsített közvilágítási rendszert avattak fel és adtak át a település vezetői, valamint a GE Fényforrás üzletág és az E.ON képviselői.

A település kibővített lámpaparkjával biztonságosabb környezetet kínál a lakóknak, míg az üzemeltetés gazdaságosabbá és környezetbaráttá válik az energiatakarékos világítótesteknek köszönhetően.

A közvilágítás korszerűsítését egy olyan intelligens irányító rendszer kialakításával valósították meg, amely a közvilágítás teljes körű és digitalizált vezérlését biztosítja. A projektnek köszönhetően a község bevilágítottsága lényegesen javul, mivel a korábbi 787 darab elavult lámpa helyett 1183 darab LED-világítótest biztosítja majd az energiatakarékos közvilágítást.

A település közbeszerzési eljárás során hirdette ki az E.ON-t nyertes ajánlattevőként a projekt tervezésére, kivitelezésére és a korszerűsített közvilágítás egyéves üzemeltetésére, amely legfeljebb 5 évre meghosszabbítható. A részben kormányzati, részben pedig önkormányzati forrásokból finanszírozott és kivitelezési munkáival 2017. februárban indult projekt tervezésének és kivitelezésének nettó értéke 126,8 millió forint.

A megvalósított közvilágítás irányítási rendszer – az önkormányzat igényeihez alkalmazkodva – további szenzorok vezérlésére is képes, így alkalmassá tehető a többi között a forgalomra, illetve lég- és környezetszennyezésre vonatkozó adatgyűjtésre.

„A bővített és modernizált rendszernek további előnyei is vannak. A közvilágítás-vezérlés segítségével minden korszerűsített lámpatest önállóan vezérelhető, energiafogyasztása ellenőrizhető és a kibocsátott fényerőssége is akár önállóan szabályozható. A lámpatestek mindegyike antennával felszerelt, egymással és a központi irányítással kommunikációra képes egységes rendszert képez” – mondta Lehoczki Balázs, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A közvilágítás üzemeltetéséhez szükséges főbb paraméterek – így például a lámpák típusai, fogyasztásuk, GPS-koordinátáik – az irányítási rendszerből kinyerhetők, a lámpatestek meghibásodását a rendszer valós időben jelzi, így a hatékony üzemeltetés garantált.

„Balatonakarattya közvilágítása teljes egészében Magyarországon gyártott fényforrások segítségével újult meg. A GE nagykanizsai üzemében készült LED-lámpatestek színhűségükkel kiemelik a község éjszakai szépségét, irányított fényük pedig kizárólag a szükséges területet világítják be. Az új rendszer amellett, hogy költséghatékonyabb működést biztosít, évente több millió kilogramm szén-dioxid megtakarítást eredményez a település számára” – hangsúlyozta Tóth Károly, a GE Fényforrás üzletág európai értékesítési igazgatója.