Okosfényszóróval villant a Mercedes

Kapcsolódó cikkek

Okosfényszóróval villant a Mercedes

Okosfényszóróval villant a Mercedes

autó

4 perc

Március elején jelentette be a Daimler, hogy futurisztikus fényszórókkal szerelik fel a Mercedes Maybach S-osztályát.

A német autógyártó még 2015-ben mutatta be az F 015 önvezető koncepcióautójának hűtőrácsán a LED-es világítást. Az új digitális fények elvileg még irányítottabban működnek, mint a „multibeam” fényszórók, ahol a lámpatestben több LED adja a fényt.

Minden egyes intelligens, HD minőségű lámpatest egymillió pixelből áll, és képes kontrollálni, hogy a gépkocsi előtt hová, mennyi fény jusson. Az adaptív rendszerben szenzorok szabályozzák a fényerőt, így az autó nem vakítja el a közeli gyalogosokat vagy sofőröket.

A lámpák információkat is vetíthetnek az útra: építési területen áthaladva például két fénycsík jelzi a jármű szélességét és segít, hogy ne menjen a sofőr túl közel az útszélekhez. Ha pedig 30 km/órás sebesség fölött az autós túl közel kerül az előtte haladóhoz, akkor az útra vetített jel figyelmezteti a veszélyre.

A limitált szériához várhatóan az év első felében juthatnak hozzá a szerencsés tulajdonosok, de a technológiát valószínűleg más gyártók is elkezdik majd alkalmazni. Például a Volkswagen Vizzion márkája az ígéretek szerint már LED-fények mátrixával fog képeket és szövegeket kivetíteni.

Forrás: The Verge