Így lehetnek élhetőbbek a városok

Kapcsolódó cikkek

Így lehetnek élhetőbbek a városok

Így lehetnek élhetőbbek a városok

energia

3 perc

A cikksorozat előző részeiben azt jártuk körbe, hogy milyen változásokat hozhat a Dolgok Internete az energiaelosztási rendszerekbe, valamint a víz- és hulladékgazdálkodás terén. Befejezésül azt tekintjük át, milyen szerepet kap az IoT a világítás és a levegőminőség mérésének környezetbarátabbá tételében.

A világítás az egyik legjobb példa arra, hogyan segíti a Dolgok Internete (Internet of Things) a fenntarthatóságot. Az épületek internetkapcsolattal, érzékelőkkel ellátott világítórendszerei központi elemei az áramhasználat optimalizálásának.

A hőmérsékletet és fényt érzékelő szenzorok nemcsak a természetes fényciklust képesek utánozni, és ezzel növelik a dolgozók komfortérzetét, hanem részt vesznek az energiamegtakarításban is. A szenzorok például érzékelik, ha a szobában nincs senki és lekapcsolják vagy alacsonyabb fényerőre veszik a világítást, vagy az ablakokon beszűrődő fény mennyiségének megfelelően szabályozzák a fényerősséget.

A LED-izzók okos változatai pedig akár az energia 99 százalékának megtakarítását is lehetővé teszik – állítja az enModus okosmegoldásokat kínáló brit cég.

Intelligens közvilágítás

Az innovatív utcai lámpák az okosvilágítást is képesek új szintre emelni. Azon felül, hogy a természetes körülményekhez, a járókelőkhöz és a közlekedő járművekhez igazítják a fényerősséget, infrastruktúrát teremtenek más, az okosvárosokban megtalálható felhasználásoknak. Így például helyet biztosítanak biztonsági kameráknak, légszennyezettség-mérőknek vagy a forgalmat menedzselő rendszereknek.

A Navigant Research adatai szerint az intelligens LED-izzók feleannyi energiát igényelnek, mint a halogénes verziók. Azzal pedig, hogy alkalmazkodnak a körülöttük lévő fényviszonyokhoz, további 10-20 százalékkal kevesebb áramot használnak.

Kevesebb légszennyezés

A szenzorok segítik a cégeket és a városvezetést, hogy átfogó adatokhoz jussanak az épületekben és városi levegő jellemzőivel, például hőmérsékletével, nedvességtartalmával, nyomásával és szén-dioxid-tartalmával kapcsolatban. Az érzékelők mérhetik a levegőben lévő szerves anyagok, a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid, a nitrogén-monoxid, az ózon, a metán vagy az ultrafinom koromszemcsék valós idejű koncentrációját.

Az adatok alapján még részletesebben, több helyi mérés segítségével elemezhető a légszennyezettség, valamint meghatározható a forrása és esetleg az okai is. Így ezáltal is lépéseket tehetnek a fenntarthatóság felé a városok.

A gyártásban is jelentkeznek az előnyök

Az Internet of Things már a termékek gyártása során is csökkentheti a környezetterhelést. A tervezés során használt digitális iker technológia és az IoT használatával a gyártók már a tervezési időszakban meghatározhatják a későbbi energia- és nyersanyag-szükségletet és a termék élettartamát. A digitális iker a fizikai eszközök digitális másolatát jelenti, az intelligens tervezés révén pedig elérhető a kisebb energiafogyasztású és kevesebb hulladékot termelő készülékek gyártása.

A technológia ráadásul arra is alkalmas, hogy ezzel szimulálva az eszköz működését, meghatározhatók a potenciális problémák, így a tervezési hibák időben kijavíthatók. Ezáltal a gyártók csökkenthetik a javításokra és az alkatrészek pótlására fordított költségeiket, valamint a leállásokra és a frissítésekre fordított időt.

A vevőknek, legyenek akár vállalkozások, akar magánemberek, fontos lehet a megvásárolni kívánt termék eredete is. A cégek az IoT-alapú megoldásokat is segítségül hívhatják, amikor a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket szeretnék demonstrálni. A csatlakoztatott ellátási lánc megmutatja az áru útjának minden állomását és összetevőinek eredetét. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes márkák egyedi azonosítók révén tegyék visszakövethetővé és láthatóvá a termékeket az ellátási lánc egész hosszában.

Forrás: