Mire kell odafigyelni az idős kutyák etetésénél?

Kapcsolódó cikkek

Mire kell odafigyelni az idős kutyák etetésénél?

Mire kell odafigyelni az idős kutyák etetésénél?

egészség

2 perc

A kutyák élete sajnos gyorsabban lepereg a miénknél, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a nemrég még kicsi, édes szőrgombóc mostanra nyugdíjaskorba lépett.

A komótosabbá váló mozgás, az őszülő bunda, a csökkenő aktivitás mind annak a jele, hogy kedvencünk élete immár a végéhez közelít, de hogy pontosan mikor távozik majd az örök vadászmezőkre, azt bizonyos mértékben mi is befolyásolhatjuk. A gondoskodásnak ugyanis ilyenkor még nagyobb szerepe van, amiben a táplálkozás is kiemelt fontossággal bír.

Senior tápok az idős kutyáknak

Mivel az öregedő kutyusok életmódja megváltozik, ezért értelemszerűen az étrenden is igazítani kell. Vannak kimondottan idős ebek számára készült eleségek, ezeket általában a Senior felirat jelzi a csomagoláson. 

A Petgurunál kapható Brit eledelek közül a Grain Free Senior & Light Salmon & Potato az egyik ilyen termék. Ez a gabonamentes, burgonyát és lazacot tartalmazó eledel ideális táplálék idős és túlsúlyos kutyáknak, hiszen csökkentett energiatartalmú, ugyanakkor minden fontos tápanyag megtalálható benne. Sok senior eledelben például emelt szelén és E-vitamin tartalom van, hiszen ezek antioxidánsként működve harcolnak az öregedés ellen.

Ez azért fontos, mert az öreg kutyák már jóval kevesebbet mozognak, így az elégetett energia is csökken, ha pedig az eddig megszokott tápot kapják, akkor a kalóriatöbblet miatt hízásnak indulnak. Egy idős állat energiaigénye nagyjából 20%-kal kevesebb, mint amikor ereje teljében volt. 

A jó minőségű állati fehérjék ebben a korban is fontosak, viszont a zsírból és szénhidrátból kevesebbre van szükség. 

Rostok a könnyű emésztésért

Az élelmi rostok támogatják az anyagcsere-folyamatokat és megkönnyítik az emésztést. Az idős kutyák emésztőrendszere már kényesebb, gyakoribbá válhat a székrekedés, és hajlamosabbak a gyomor- és bélbetegségekre is. A választott táp tartalmazzon sok rostot, hogy könnyebbé tegye az emésztést, emellett növelje a teltségérzetet!

A vízfogyasztásra ilyenkor is figyelni kell

Mivel az idős ebek már nem olyan mozgékonyak, ezért hajlamosak arra, hogy túl keveset igyanak, főleg ha fájnak az ízületeik és nincs kedvük gyakran elbattyogni a tálig. Így viszont könnyen dehidratálttá válhat a szervezetük. 
 
Próbáld meg az állatot ivásra ösztönözni például kutyák számára készült itatókúttal, a csobogás látványa és hangja ugyanis meghozhatja a kedvét a víz lefetyeléséhez. De az is egy jó módszer, ha elhelyezel egy edényt a fekhelye közvetlen közelében, vagy konzerv eleséget adsz neki, ezek ugyanis magas nedvességtartalommal bírnak. A száraztáp áztatása szintén hatásos trükk lehet. 

Egyáltalán mikortól számít egy kutya öregnek?

Nos, ez a fajtájától és a testméretétől is függ. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb testű egy eb, annál hosszabb a várható élettartama. 

Az apró testű fajták akár 16-17 évig is élnek, így ők csak 11-12 éves kortól tekinthetőek idősnek. A közepes testű kutyák 9-10, az óriás fajták (pl. német dog) pedig már 7 éves korukban öregnek számítanak. Persze a kutya állapota nagyban függ attól, hogy a gazdi mennyi gondot fordít kedvence egészségének megőrzésére.