Már Európában is elérhető az Apple Watch EKG funkciója

Kapcsolódó cikkek

Már Európában is elérhető az Apple Watch EKG funkciója

Már Európában is elérhető az Apple Watch EKG funkciója

egészség

1 perc

Március végétől a cég már Európában és Hongkongban is lehetővé teszi, hogy az Apple Watch 4 tulajdonosok bármikor elektrokardiogramot (EKG) készíthessenek az eszköz segítségével. Az új funkciót a watchOS 5.2 frissítés tartalmazza.

A szeptemberben piacra dobott órákon az Egyesült Államokban már decembertől aktiválták a lehetőséget. A mostani bővítésbe az európai országok közül 19 került be, köztük Magyarország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia.

Az EKG applikáció és a szabálytalan szívritmust jelző értesítés – az FDA amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságának engedélye után – már az Európai Gazdasági Térségben kötelező CE-minősítéssel is rendelkezik.

A mérés az óra Health App alkalmazásából indítható. Az EKG alkalmazás megnyitása után a tulajdonos mutatóujját az óra gombjára kell helyezni, így zár egy olyan áramkört, amivel mérhető a szíven áthaladó mikroáram. A szükséges elektródákat az eszköz hátsó kristályába építették.

A felhasználó szívritmusából az applikáció mindössze 30 másodperc alatt eldönti, hogy normál szívverést vagy pitvarfibrillációt tapasztal-e. Ennek komoly jelentősége van, mivel a kezeletlen pitvarfibrilláció a stroke egyik leggyakoribb oka. A szélütés a világon a második legtöbb halálért felelős állapot.

Az okosóra az elkészített elektrokardiogramot és a a pulzusmérés eredményét elmenti a Health App-ba, a belőlük készített PDF-fájl pedig akár az orvosnak is elküldhető. Fontos hozzátenni, hogy a jelzett esetleges eltérések még nem feltétlenül utalnak súlyos problémára, de mindenképpen érdemes orvossal is konzultálni.

A WatchOS 5.2 új Hermès számlapokat, néhány javítást és biztonsági frissítéseket is tartalmaz. A változat már letölthető az erre alkalmas órák Apple Watch applikációján keresztül.

Forrás: