Apple Watch: sok még a téves egészségügyi riasztás

Kapcsolódó cikkek

Apple Watch: sok még a téves egészségügyi riasztás

Apple Watch: a téves riasztásokkal meggyűlhet az orvosok baja

egészség

2 perc

Az Apple-okosóra vérkeringést figyelő funkciója feleslegesen küldhet orvoshoz olyanokat is, akiknek semmi baj nincs a szívével, állítja egy szeptemberben közölt tanulmány. Az egészségügyi jelzést vagy riasztást kapott embereknek csupán a tizedénél diagnosztizáltak utólag valamilyen kardiológiai eltérést.

Az eredmények azt mutatják, hogy az otthoni, a felhasználók egészségét monitorozó eszközök az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését okozhatják. Ez extra költséget jelent mind a pácienseknek, mind az egész rendszernek, és feleslegesen rabolja a betegek és orvosok idejét – véli Heather Heaton, a Mayo Klinika sürgősségi részlegének adjunktusa.

Sok a fals pozitív

A szakember és csapata a klinika négy amerikai helyszínén visszamenőleg vizsgálta a 2018 decembere és 2019 áprilisa közti időszak betegadatait – ez az intervallum azutánra esett, hogy a cég bevezette a szabálytalan pulzust detektáló funkciót, és megjelent egy klinikai vizsgálat, amely az okosórák pitvarfibrillációt észlelő képességét emelte ki.

A kutatók összesen 264 olyan pácienst találtak, akik arról számoltak be, hogy az óra szabálytalan szívritmust jelzett, vagy egyenesen figyelmeztetést is küldött. Az érintettek felének egyébként már korábban is volt valamilyen diagnosztizált kardiológiai problémája, kétharmaduk pedig aggodalomra okot adó tünetekről számolt be.

A tanulmányozott esetek közül mindössze 30 olyan akadt, amelyben az orvosi vizsgálat megerősítette a problémát. Vagyis az eszközök a többi esetben fals pozitív eredmény miatt riasztottak.

Nem új keletű a probléma

A szakemberek évek óta találkoznak azzal, hogy sokan online információk alapján végzett öndiagnózisok miatt keresik fel őket. Az okosórák használata mellett ráadásul még kutakodni sem kell, mivel azok passzívan monitorozzák a viselőjüket. A szívritmus-eltérésekre például nemcsak az Apple, hanem a Samsung Galaxy Watch 3 és a Fitbit Sense is figyelmeztet. Bár az így kiszűrt felhasználók aránya alacsony, egy vizsgálat szerint az Apple Watch esetében kisebb mint egy százalék. Mivel azonban emberek milliói használják ezeket az eszközöket, így évente páciensek ezrei mehetnek feleslegesen orvoshoz.

Ezek a készülékek, amelyeknél elmosódik a pontos orvosi műszerek és a szenzoros fitneszeszközök közötti határ, nem mindenkinek valók, hiszen nem feltétlenül tudják azokat jól használni vagy a jelzéseket megfelelően értelmezni – hangsúlyozta Kirk Wyatt, a klinika gyerekorvos-adjunktusa, a vizsgálat szerzője. Szerinte a már pitvarfibrillációval diagnosztizáltaknak vagy a 22 éven aluliaknak például nem szükséges az almás okoseszköz kardiológiai funkciója.

Forrás: