Magyarok az egészségügyi startupok élmezőnyében

Magyarok az egészségügyi startupok élmezőnyében

Magyarok az egészségügyi startupok élmezőnyében

egészség

2 perc

Négy hazai fejlesztőcsapat is bekerült a 60 ezer euró összdíjazású, EIT Health által meghirdetett verseny 25 legjobbja közé.

A Clavicont egy neurológiai és pszichológiai diagnózisok felállítását támogató eszközt dolgozott ki, mely a Parkinson-kór kezdeti tüneteit is ki tudja mutatni.

A DiabTrend cukorbetegek számára okosnaplózó alkalmazást fejlesztett ki. Az applikáció az adatok folyamatos elemzésével felügyeli a vércukorszintet, és figyelmeztet annak veszélyes változásaira.

A HepC a Hepatitis B és C vírusa ellen küzd. A szintén továbbjutó adatbányász startup, a Spicy Analytics egészségügyi adatgyűjtéssel és a komplex adatokon nyugvó, szofisztikált módszertanok általi elemzéssel és modellezéssel foglalkozik. Emellett a piackutatás és alkalmazásfejlesztés, valamint a klinikai kutatások támogatása is a profiljukba tartozik.
 
A négy magyar érdekeltségű team 21 további európai csapattal áll versenyben, amelyek szintén új, innovatív termékkel vagy szolgáltatással szeretnének megjelenni a piacon. Feltétel, hogy prototípussal vagy „legalább életképes termékkel” (MVP – minimum viable product) már rendelkezzenek. A versenyt egészségügyi és IT-projektek, valamint startupok és spinoffok számára írta ki az EIT Health.

A sikeres pályázók mentorprogramokon és tréningeken vehetnek részt, és csaknem 8000 euró vissza nem térítendő támogatást kapnak üzletfejlesztésre, termékvalidálásra, üzletiterv-írásra, miközben bemutatják projektjüket a téma szakértőinek.

A verseny első szakaszának keretén belül a csapatok a világ egyik legnevesebb inkubátorintézményében, a portugál Instituto Pedro Nunes Incubatorban (IPN) szervezett bootcamp tréningen kapnak lehetőséget arra, hogy a novemberi döntőre felkészüljenek. A budapesti fináléban a három legsikeresebben prezentáló csapat 60 ezer eurót nyer prototípusának továbbfejlesztésére.   

Az Európai Bizottság és az Európai Technológiai Intézet által támogatott EIT Health a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése.