Magyar startupok is bekerültek az EIT Health versenyébe

Kapcsolódó cikkek

Magyar startupok is bekerültek az EIT Health versenyébe

Magyar startupok is bekerültek az EIT Health InnoStars verseny elődöntőjébe

egészség

3 perc

A magzati monitoringot támogató orvosi eszköztől az innovatív termékenységi tesztig: négy úttörő magyar fejlesztés is bekerült az EIT Health InnoStars Awards elődöntőjébe.

Az idén negyedik éve megrendezett EIT Health InnoStars Awards díj célja, hogy segítse azokat az egészségügyi megoldásokat fejlesztő startupokat, amelyek Európa mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régióiból származnak.

Az elődöntősök között négy magyar csapat is versenyben van a győztes helyekért: az egyik fejlesztés egy, a piacon még nem létező orvosdiagnosztikai eszköz a magzati halálozás csökkentésére, a másik egy innovatív termékenységi teszt, de versenyben van egy agyvérzésen átesettek életét könnyítő orvosi segédeszköz, illetve egy biopszia pontosságának segítését támogató eszköz is.

Az elődöntőbe 13, mérsékelt innovációs szinten lévő RIS (Regional Innovation Scheme) országból érkezett 96 kiváló minőségű pályázat, amelyek közül a szakértőkből álló zsűri választotta ki a 15 elődöntőst. A négy magyar versenyben lévő csapat az alábbi innovatív ötletekkel került be az elődöntőbe.

Fetal Health

A csapat kifejlesztett egy új, a piacon eddig még nem létező, nőgyógyászati diagnosztikai eszközt, amellyel jelentősen csökkenthető a magzat halálozásának és sérülésének esélye. Az eszköz a EEG és az EKG hullámformákat méri a terhesség és a szülés alatt, és figyelmezteti az orvosokat, ha az anyaméhben lévő csecsemő nem kap elegendő mennyiségű oxigént.

Babyndex

Ez az első olyan megoldás, amely a nyáltesztet számítógépes öntanuló algoritmusokkal egészíti ki annak érdekében, hogy megállapítsa, egy termékeny nő mely napokon eshet teherbe. A hagyományos teszt egy többször használható eszköz és egy telefonos applikáció kombinációja, de a szárított nyálmintákban a termékenységet mutató kristályok kimutatására használt analóg ovulációs mikroszkópokkal az eredményeket könnyű félreértelmezni. A Babyndex számítógépes támogatással egészíti ki a tesztet, így növeli az eredmény pontosságát.

PhoenixOrthosis

A csapat, amely a Pécsi Tudományegyetemmel dolgozik együtt, az agyvérzésen átesettek életét szeretné könnyebbé, rehabilitációjukat pedig hatékonyabbá tenni az állandósult kóros izom összehúzódás kezelése révén. Megoldásuk forradalmi technológiát alkalmaz és segíti a hiányzó nyitási funkciók részleges helyreállítását. Céljuk, hogy a teljesen személyre szabható eszköz segítségével a betegek a lehető leghamarabb visszanyerjék az elérhető legmagasabb életminőségüket.

Sula

Különösen a krónikus betegségek gyógyításánál tekinthető létfontosságúnak a szövettani vizsgálat, illetve az azt megelőző biopszia. Az Óbudai Egyetemmel dolgozó Sula csapata olyan orvosi eszközt fejlesztett, amely folyamatosan méri a szövettani minta vételéhez használt tű szögét, és ezzel segíti a lehető legpontosabb célzást. Ezzel a módszerrel a biopszia gyorsabb és pontosabb, a beteg sugárterhelése minimalizálható, a fertőzésveszély pedig alacsonyabb lehet.

„Az InnoStars Awards díj megalapításakor az volt a célunk, hogy tehetségeket keressünk Közép-, Kelet- és Dél-Európa feltörekvő régióiból, amelyet a befektetők és más ökoszisztéma-szereplők ’innovációs aranybányának’ tartanak” – mondta Békási Tamás, az EIT Health InnoStars RIS Business Creation projektmenedzsere.

A programban minden kiválasztott csapat 25.000 eurót, egyéni mentorálást és két európai bootcampben való részvételi lehetőséget kap. A kiválasztottak számára három találkozót szerveznek, ahol potenciális vásárlókkal, befektetőkkel és partnerekkel nyílik lehetőség a termékük vagy szolgáltatásuk validálására.  

A négy hónapos program után tíz csapat jut tovább a novemberben megrendezendő döntőbe, ahol az első helyezett további 25.000 euró a második 15.000 euró, a harmadik pedig 10.000 euró támogatást kap. Emellett a kiválasztott startupok hozzáférhetnek az EIT Health’s Investor Network, az EIT Health Living Labs és a Test Beds Network támogatói és befektetői hálózatához is.

Az EIT Health egy nonprofit szervezet, Európa egyik legnagyobb köz-és magánegyüttműködése az egészségügyi innováció területén belül.