Koronavírus: sokaknak segíthet az Óbudai Egyetem fejlesztése

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: sokaknak segíthet az Óbudai Egyetem fejlesztése

Koronavírus: sokaknak segíthet az Óbudai Egyetem fejlesztése

egészség

2 perc

Teljesült az ARDS-betegek hatékony gyógyításához szükséges tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztése az Óbudai Egyetemen. A berendezés lehetővé teszi egyszerre 5-10-20 vagy akár még több ember lélegeztetését is, valamint kórházi környezeten kívül, ad-hoc táborokban, csarnokokban üzemeltethető, kórházi infrastruktúra hiányában is védi az egészségügyi dolgozókat. A projekt megvalósítása sok súlyos állapotú koronavírusos fertőzött életének megmentését teheti lehetővé világszerte.

A tömeg-lélegeztetés koncepciójának kidolgozásával egy teljesen új, jól skálázható, költséghatékony páciens lélegeztetési megoldás alakult ki, amely hatékonyan használható járványhelyzetek (például SARS, COVID-19,  MERS, madárinfluenza stb.), terrortámadások, illetve egyéb katasztrófák esetén.

A rendszer komponenseinek definiálásával, ezek alapos dokumentálásával és megfelelő szintű validációjával egy olyan prototípust alakítottak ki a szakemberek, amely a gyártói kapacitással rendelkező ipari szereplők által gyorsan értékesíthető. A projekt során létrejött fejlesztés mobilizálható, létezik könnyen szállítható prototípus változata is (konténeres megoldás), ezen kívül a tesztkörnyezet kialakítása és a működés tesztelése is megvalósult egy külső helyszínen.

A tömeg-lélegeztetés koncepció az akut légúti distressz szindrómával küzdő, úgynevezett ARDS-es betegek gyógyítását és az egészségügyi ellátás jobb szervezését segíti elő. A fejlesztés a 2020-2.1.1-ED-2020-00021 azonosítószámú „MassVentil projekt: tömeg-lélegeztetőrendszer ARDS betegek hatékony ellátásához” című projekt keretein belül valósult meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával.

Világszerte segíthet a covid-osztályokon

Sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életét mentheti meg világszerte ez a prototípus, amelyet magyar kutató-fejlesztő mérnökökből, orvosokból, fizikusokból és matematikusokból álló csapat dolgozott ki. A projekt célja olyan moduláris tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusának a kialakítása volt, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő, személyre szabott lélegeztetésére lehet használni.

A tömeges megoldás a pácienslélegeztetés hagyományos koncepcióját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított, úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával. A rendszer az egységesített szoftvermegoldásaival az orvosi szakszemélyzet munkahatékonyságát növeli, egyszerre sok páciens kevés személyzettel történő hatékony monitorozására ad lehetőséget. Védi az orvosok, ápolók egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a betegektől automatikusan elszállítja és megszűri.

További részletekért hallgassa meg a Trend FM interjúját!