„Ennivaló” M2M: tudja, hogy mi kerül a tányérjára?

„Ennivaló” M2M: tudja, hogy mi kerül a tányérjára?

„Ennivaló” M2M: tudja, hogy mi kerül a tányérjára?

egészség

7 perc

Ugye ismerős a helyzet, amikor a boltban ácsorogva tanácstalanul próbálja kisilabizálni az ételen lévő címkét, hogy vajon milyen összetevőket is tartalmaz egy gusztusos felvágott vagy a kedvenc teje? A TellSpec forradalmi újításának köszönhetően hamarosan mindent megtudhat arról, hogy mi kerül a kosarába, az ételek tápértékéről, kalóriatartalmáról és akár az allergiát okozó hozzávalókról is információt kaphat.

A vállalat a kilenc hónapig tartó fejlesztések során egy akár zsebben is könnyen elférő kézi szkennert alkotott meg. A praktikus és dekoratív készüléket elég az étel fölé tartani, a kibocsátott infravörös sugár ezután „beolvassa” az adatokat. A rendszer színképelemzés és egy speciális matematikai algoritmus egyesítésével összegzi az információt és az eredményeket Bluetooth 4.0 kapcsolaton keresztül továbbítja okostelefonjára. 

A fejlesztők a világ konyháinak feltérképezésével globális élelmiszer-adatbázist kívánnak létrehozni.A mobilra letöltött alkalmazáson keresztül így pontos képet kaphat például arról, hogy egy egzotikus vacsora alatt hány kalóriát fogyasztott el, milyen tápanyagok kerültek a szervezetébe és tartalmazott-e az ínycsiklandó fogás valamilyen káros anyagot.

A TellSpec újítása nem csupán a diétázók számára nyit új fejezetet, az okoskészülék beszerzése mindenkinek ajánlott, aki tudatosan összpontosít az egészséges táplálkozási szokások kialakítására. Az applikáció például arról is részletes leírást ad, hogy melyik tápanyagból mennyit érdemes fogyasztani, az allergén összetevők mellett a nátriumot és a transzzsírokat is ki lehet szűrni.  

A TellSpec vezérigazgatója szerint a fejlesztést az inspirálta, hogy a kislánya gluténérzékeny és számos egyéb ételallergiában szenved. Isabel Hoffmann ezért elsősorban azoknak az életét próbálja megkönnyíteni, akik hasonló problémával küszködnek, de az eszköz mindenki számára lehetőséget ad egy egészségesebb, energikusabb életmódra való átállásra. A praktikus kézi szkenner beszerzése a paleolit, makrobiotikus és vegetáriánus étrendet követőknek, illetve a laktóz-, glutén- vagy lisztérzékenységben szenvedőknek egyaránt hasznára válhat. A tesztüzemet követően a cég hamarosan megkezdi a gyártást, így jövőre már bárki hozzájuthat saját „ételgurujához”.