Bluetooth továbbítja a gondolatokat a robotkarnak

Kapcsolódó cikkek

Bluetooth továbbítja a gondolatokat a robotkarnak

Bluetooth továbbítja a gondolatokat a robotkarnak

egészség

1 perc

Egy holland férfi többéves műtétsorozaton esett át, hogy gondolatokkal vezérelhető protézissel pótolhassa balesetben elvesztett bal karját. Az eszköz az idegeken keresztül érkezett jeleket Bluetooth segítségével továbbítja.

Maga a gondolattal irányítható művégtag nem teljesen újdonság, világszerte volt már rá néhány példa. Általában viszont magához az agyhoz kell kapcsolódnia, hogy érzékelje a jeleket, ennél a fejlesztésnél viszont ezt vezeték nélkül oldották meg. A most használt technológiával a protézis közvetlenül a csonthoz csatlakozik – idézi a ScienceDaily cikkét az Index.

Íme, az implantátumok új generációja

A három műtétből álló beavatkozás során a csontvelőbe illesztettek egy fémrudat, melyhez az eszköz kapcsolódhat, az alkart irányító idegeket pedig átvezették a felkar izmaiba, hogy az oda érkező jeleket később felerősíthessék.

Johan Baggerman még 2010-ben veszítette el bal karját egy kamionbalesetben, a műtétsorozatot pedig 2013-ban kezdték el. Az elmúlt négy év alatt mostanra sikerült az orvosoknak elérniük, hogy működőképes legyen a gondolatokkal vezérelhető protézis.

Innentől azonban még nem ért véget a rehabilitáció, sőt igazából még csak most kezdődik, az eszközzel ugyanis minden nap hosszú időn keresztül gyakorolni kell. Az orvosok ígérete szerint a folyamat végére Baggerman agya teljesen hozzászokhat a mesterséges végtaghoz, és azt ugyanolyan könnyedén irányíthatja majd, mintha az igazi karja lenne.