Belázasodott a gyerek?

Belázasodott a gyerek?

Belázasodott a gyerek?

egészség

4 perc

Egyetlen aggódó szülőnek sem kell a kezét tördelve éjszakákat átvirrasztania beteg gyermeke ágyánál, ha beszerzi a legújabb, szenzorokkal működő okoslázmérőt.

A Fever Smart által kifejlesztett érzékelőket ragasztócsík segítségével lehet a gyermek hónaljába tapasztani, a készülék ezután folyamatosan továbbítja az adatokat a testhőmérséklet változásairól a szülő okostelefonjára.

Az intelligens lázmérő egy két évig tartó kutatómunka eredménye, a fejlesztők a tervezés során sok szülő és gyermek javaslatát is beépítették. Aaron Goldstein vezérigazgató szerint a termékük egyik fő előnye a hagyományos lázmérőkkel szemben, hogy az alkalmankénti mérés helyett folyamatos információt közvetít a testhőmérsékletről, emellett könnyedén rögzíthető és kényelmes. Az adatok Bluetooth kapcsolaton keresztül jutnak a felhasználó okostelefonjára, a rendszer automatikusan riasztja a szülőt, ha felszökött a gyermek láza.

A beérkező adatok egy jelszóval védett tárhelyen, az iCloudban tárolódnak el, így akár több felhasználó is hozzájuk férhet. Az sem mellékes, hogy a begyűjtött információkat a gyermekorvosnak is azonnal el lehet küldeni, aki így személyre szabott terápiát javasolhat a betegnek.

A modern lázmérőt egyelőre kizárólag az Apple készülékeivel lehet összekötni, viszont a legújabb, iOS 8.0 operációs rendszerrel is működik. A fejlesztők tervei szerint az alkalmazás a jövőben Androidos telefonokon is elérhető lesz, hogyha sikeresnek bizonyul az újítás. Az okosérzékelőkhöz nagyjából 30 ezer forintért juthatnak hozzá a gondoskodó szülők, a szenzorokhoz automatikusan jár 10 darab ragasztócsík is.

Érdemes hozzátenni, hogy a Fever Smart már nem az első intelligens lázmérő a piacon. A Kinsa is hasonló fejlesztéssel igyekszik megkönnyíteni az egészségi állapot nyomon követését, bár a mintegy 7 ezer forintért beszerezhető készüléket közvetlenül kell csatlakoztatni az okostelefonhoz, nem képes az adatok hálózat nélküli továbbítására. A mobilra letöltött alkalmazás ugyanakkor lehetőséget nyújt arra, hogy a szülők azonnal értesüljenek róla, ha a szomszédoknál vagy a gyermek iskolájában valaki megbetegedett. Ennek köszönhetően már az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulhatnak, így a súlyos megbetegedéseket vagy fertőzéseket is el lehet kerülni.