A gyógyszeradagoló a mobilon is üzen

A gyógyszeradagoló a mobilon is üzen

A gyógyszeradagoló a mobilon is üzen

egészség

2 perc

Az emberek negyede elfelejti bevenni a felírt gyógyszereket, amely gyakran komplikációkhoz vezet. Erre gyógyír az M2M.

A brit GlowCap egy speciális gyógyszeres üveget dobott piacra. A gyógyszerszedésre emlékeztető eszköz az M2M – vagyis a gépek közötti kommunikációs – technológiát használja.

Amikor eljött a következő gyógyszeradag ideje, a tégely figyelmeztet, vagyis narancssárgán kezd villogni. Ekkor a páciens egyszerűen csak lecsavarja a tetejét, és beveszi az előírt adagot. Ha azonban a szenzorok nem érzékelik, hogy kinyitotta a fiolát, akkor további egy óra elteltével ismét emlékeztetni fogja a beteget: ezúttal fény- és hangjelzéssel.

Ha ezt követően még egy óra eredménytelenül telik el, a készülék e-mailben, smsben vagy telefonhívással emlékezteti a pácienst vagy orvosát a kimaradt gyógyszeradagról.

A szenzorok azt is érzékelik, ha a tartóban fogytán van a tabletta, ekkor a kupakon található gomb megnyomásával egyszerűen megrendelhető az újabb doboz az általunk kiválasztott gyógyszertárban.

A GlowCap vezeték nélküli mobilhálózaton keresztül működik, így akár otthon van, akár házon kívül, például nyaraláskor is használható.