Terminátort épít a Pentagon?

Kapcsolódó cikkek

Terminátort épít a Pentagon?

Terminátort épít a Pentagon?

biztonság

2 perc

Már nem sci-fi, hogy felerősödnek a mesterséges intelligencia felfegyverzésével kapcsolatos félelmek. Nem egészen ok nélkül, mivel például a Pentagon öt év alatt összesen 2 milliárd dollárt szán a technológia fejlesztésére.

A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynökségének a feladata ebből az összegből olyan fejlesztéseket létrehozni, melyek végeredményét a hadsereg is széles körben tudja majd alkalmazni. A DARPA az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának (DoD) a részlege.

Az AI Next programot tavaly ősszel a marylandi Gaylord Resort and Convention Centerben tartott rendezvényen ismertették, ahol az ügynökség hatvanadik születésnapját ünnepelték. „Az AI Next célja, hogy többféle kutatási eljárással olyan számítógépeket hozzunk létre, amelyeket nem csupán különböző speciális feladatok elvégzésére használhatunk, hanem segíthetnek nekünk az összetettebb problémák megoldásában” – mondta Steven Walker igazgató.

„Ma a gépek nem rendelkeznek kontextuális problémamegoldó képességgel. A fejlesztésüknek le kell fednie minden egyes létező lehetőséget, ami természetesen nem csak igen költséges, de lehetetlen is” – tette hozzá. Walker arról is beszélt, hogy éppen ezért szeretnének többet tudni arról, hogy a robotprogramok miként tudnának szert tenni az úgynevezett humán kommunikációs és érvelési képességekre, például hogyan lehetnek képesek felismerni az új helyzeteket és környezetet, és ezekhez hogyan tudnának azonnal alkalmazkodni.

A program elsősorban a belső, kritikus fontosságú folyamatokat szeretné feltárni, hogy javíthasson például a Védelmi Minisztérium automatikus üzleti folyamatain. Ilyenek lehetnek például a különféle biztonsági ellenőrzések, szoftverrendszerek akkreditálása, az AI rendszerek megbízhatóságának és rugalmasságának javítása.

De idetartozik a gépi tanulás (machine learning) és az Artificial Intelligence technológiák biztonságának fejlesztése, az energiafogyasztás csökkentése, az adatkezelés hatékonyságának növelése is. Továbbá céljuk az úttörő szerep betöltése is az AI algoritmusainak új generációja – mint például a magyarázatadás és a „józan, paraszti ész” alapú érvelés – területén.

A DARPA már tavaly legalább húsz különféle projektet futtatott párhuzamosan, melyek célja a legkorszerűbb mesterséges intelligencia technológiák továbbfejlesztése. Ezen felül is létezik több tucatnyi egyéb program, amelyben az AI kisebb-nagyobb szerepet kap. A fejlesztés vonatkozhat az ügynökök munkájára, vagy az elektromágneses spektrum tartományaira, amelyet a számítógépek sebezhetőségének észlelésére és javítására használnak.

A futó projektek közül az egyik legfontosabbnak a 2018 júliusában bejelentett Artifial Intelligence Exploration (AIE) programot tartják.