Otthonautomatizálás – Mire érdemes figyelni?

Otthonautomatizálás – Mire érdemes figyelni?

Otthonautomatizálás – Mire érdemes figyelni?

biztonság

2 perc

Egy okoseszköz meghibásodása akár katasztrofális következményekkel is járhat, így egy-egy frissítésnél mindenképpen érdemes kellő körültekintéssel eljárni.

Tavaly decemberben a Nest intelligens termosztát akkumulátoránál fellépő hiba miatt a készülék offline üzemmódba kapcsolt – nem nehéz elképzelni, tél közepén mivel is járhatott mindez. A fennakadást végül szoftveres frissítéssel sikerült elhárítani, de hasonló probléma lépett fel a televíziót felokosító Roku esetén is, amely alvó üzemmódba váltáskor szintén offline állapotba került, és csak újraindítás után volt hajlandó ismét csatlakozni.

Mennyire biztonságos az okosotthon?

Márpedig az ilyesmi nem játék, gondoljunk bele, mi történik például akkor, ha valaki gyanútlanul elutazik síelni egy-két hétre, távollétében pedig egy szoftverfrissítés miatt egyszerűen leáll a fűtésrendszer. Ebben az esetben a tulajdonost befagyott vagy rosszabb esetben törött csövek fogadják, mikor hazaér, nem beszélve a hideg egyéb következményeiről.

Ebből is jól látszik, hogy bizony a technológiai újításoknak ára van, a szoftverfejlesztőknek pedig különösen nagy a felelőssége, hiszen egy nem megfelelően előkészített és tesztelt frissítés akár szó szerint életveszélyes is lehet.

Sokszor a lakásokban vagy az irodákban egy központi egység köti össze az intelligens termosztátokat, a biztonsági berendezéseket és a világítást. Ilyen esetben egy esetleges leállás következménye nemcsak a riasztó kikapcsolása lenne, de a fények is kialudnának, így a ház szabad préda lehetne a betörők számára.

A felhasználók általában értik, hogy szükség van a frissítésekre, azonban ezek nem összehasonlíthatók például az okostelefonos vagy számítógépes megfelelőikkel. Az otthonautomatizálás esetén bizony már béta verzióban tesztelni kell mindent – még akkor is, ha ez hosszabb időt vesz igénybe –, a felhasználók kezébe pedig csak a hibátlanul megtervezett eszközöket szabad adni.

A Dolgok Internetének (Internet of Things, IoT) térnyerésével egyre kevésbé engedhetők meg az esetleges hibák, biztonsági rések és hasonló problémák, hiszen ezek akár súlyos következményekkel is járhatnak. Arra is volt már példa, hogy egy kórház infúziós pumpái hibásodtak meg, a nem megfelelő folyadékadagolás pedig akár emberéletekbe is kerülhetett volna.

Forrás: TechRepublic