Az arcfelismerés jövője: áldás vagy átok?

Az arcfelismerés jövője: áldás vagy átok?

Az arcfelismerés jövője: áldás vagy átok?

biztonság

2 perc

Lassan beköszönt az arcfelismerés korszaka, amikor már az ember minden lépését nyomon lehet követni a technológia segítségével. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mennyire áll készen a társadalom ezekre a változásokra?

A kétezres évek egyik nagy port kavart filmje volt a Tom Cruise főszereplésével készült Különvélemény, mely felhívta a figyelmet arra, miképpen használhatják fel a jövőben a technológiát a végrehajtó szervek a bűnüldözés során. Most egy pillanatra tegyük félre a „prekogok” bűnmegelőző jóslatainak jelentőségét, koncentráljunk arra a momentumra, ahogyan a gépek képesek voltak leolvasni és felismerni az emberi szemeket. Larry Bellehumeur, a Novotech Technologies IoT-szakértője hangsúlyozta, hogy a filmben mindennaposnak számított az arc- és íriszfelismerő berendezések használata, a kereskedők például így azonosították a visszatérő vásárlókat.

Ha ma valaki végigsétál egy forgalmas nagyváros, például New York vagy London utcáin, úgy érezheti magát, mint egy híresség, aki a lesifotósok keresztüzében sétál mindenhova. Nem elég, hogy térfigyelő kamerák figyelik minden lépésünket, de a turisták, járókelők is szinte folyton képeket készítenek, melyek többségét megosztják az interneten. 

Képzeljük el, hogy az utcai kamerák mindegyikét valamilyen arcfelismerő szoftverrel szerelik fel. Mi akadályozza meg azt, hogy a kamerák képét követve bárkit meg lehessen találni és azonosítani? Ez nem jelenti-e egyben azt is, hogy búcsút mondhatunk a magánéletünknek?

Természetesen megvan a létjogosultsága annak, hogy a végrehajtó és bűnüldöző szervek ilyen eszközöket vessenek be a nagy forgalmú nyilvános tereken – repülőtereken, sportstadionokban –, miután a terrorcselekmények megelőzésének fontossága felülírhat néhány adatvédelmi aggályt. De mi a helyzet az üzletekkel? Bellehumeur szerint sokakban visszatetszést kelhet majd, ha a megszokott bevásárlókörútjuk előtt olyan teljes körű ellenőrzésen kell átesniük, mintha valamilyen súlyos bűncselekményt követtek volna el. 

Egyelőre még magas a hibaszázalék

Természetesen jogosan mondhatja bárki, hogy nincs mitől félnie, mert időben befizeti az adóját, nem üldözik végrehajtók a tartozásai miatt, és semmi rejtegetnivalója nincsen. Ez talán így is van, de azért ne felejtsük el, hogy ez a technológia nem olyan fejlett még, mint például az ujjlenyomat-leolvasás, és bizony elég magas a hibaarány. A pontatlanságok miatt pedig akár még az is megeshet, hogy valakit egy egész csapat kommandós kapcsol le fényes nappal a plázában, csak azért, mert az arcfelismerő alapján egy körözött bűnözőre hasonlít.

A szakértő szerint meg kell tehát találni a technológia és a tradicionális bűnüldöző módszerek egyensúlyát, de általában véve elmondhatjuk, hogy minél több korszerű eszköz áll a rendőrség szolgálatában, annál nagyobb biztonságban érezhetik magukat a városlakók. A bűnözőket önmagában az is visszatarthatja a bűncselekmények elkövetésétől, ha azt érzik, hogy folyamatos megfigyelés alatt állnak. Az innovatív megoldások bevezetésénél azonban kiemelt figyelmet kell arra is fordítani, hogy az egyes emberek magánéletének védelme ne csorbuljon. 

Forrás: IoT Now