Akár a medencepartról is aláírhatók a céges papírok

Kapcsolódó cikkek

Akár a medencepartról is aláírhatók a céges papírok

Akár a medencepartról is aláírhatók a céges papírok

biztonság

2 perc

Bár korábban személyes megjelenéshez volt kötve az e-aláírás igényléséhez szükséges azonosítás, ma már lehetőség van ezt távolról intézni, videóazonosítással. Ehhez elegendő mindössze egy laptop vagy egy okostelefon, és néhány perc alatt bárki elvégezheti a regisztrációt.

A sikeres azonosítás után akár egy napon belül hozzá lehet jutni az elektronikus aláíráshoz elengedhetetlen tanúsítványhoz. Mindez azt is jelenti, hogy fontos esetben a nyaralás alatt is – akár egy vitorlás fedélzetén vagy a medenceparton – elvégezhető a folyamat.

Ha egy cégvezető elutazik, de határidős irat érkezik, „akkor sem áll meg az élet”, az e-aláírás segítségével távolról ugyanúgy hitelesíthető a dokumentum, mintha az irodában, papíron írná alá. Ezeket az iratokat az EU teljes területén elfogadják, joghatással bírnak.

Felpörgette a járvány a digitális pecsételést

„Minden évben egyre több cégvezető fordul hozzánk, hogy tanúsítványt váltson ki. A globális járvány pedig elhozta az e-aláírás forradalmát. Szinte megrohamoztak minket az ügyfelek, hogy elektronikus aláírást igényeljenek és otthonról, a home office-ból is képesek legyenek dokumentumokat hitelesíteni. Ilyenkor nyáron szintén sokan fordulnak hozzánk, hogy az utazások és szabadságok alatt biztosítva legyen az üzletmenet folytonossága” – foglalta össze Csorbai Ádám, a NetLock üzletágvezetője.

A szakember hozzátette, hogy rendszereikben tavaly év végére az előző év decemberéhez képest tízszeresére nőtt az elektronikusan aláírt iratok száma, ami főleg a járványhelyzet következtében zajló digitális ugrásnak volt köszönhető.

Felhőből bárhol, bármikor

A digitális megoldás új generációja felhőalapú szolgáltatásként érhető el. Számítógépen, okostelefonon és tableten egyaránt használható, operációs rendszertől függetlenül. A belépés és az aláírás kétfaktoros azonosítással történik, azaz a saját jelszó megadása után egy SMS-ben kapott megerősítő kódot is be kell gépelni. A belépés után feltölthető az online rendszerbe az adott dokumentum, majd néhány kattintás után újabb megerősítő kód segítségével aláírható. A hitelesített irat a rendszerből azonnal továbbítható vagy letölthető.

„Az e-aláírás során tulajdonképpen egy rendkívül biztonságos, a mai technológiai körülmények között gyakorlatilag feltörhetetlen ’digitális pecsét’ kerül az adott dokumentumra. Ezt a hiteles pecsétet a legtöbb pdf-olvasásra képes szoftver automatikusan felismeri, és amint megnyitjuk a fájlt, látható, hogy a dokumentum egy vagy több elektronikus aláírást tartalmaz. Van mód arra is, hogy több személy közösen írjon alá egy dokumentumot, külön e-mail küldés nélkül, az online felületen maradva” – tette hozzá a NetLock szakembere.