A hackerek már a gyerekszobában vannak!

A hackerek már a gyerekszobában vannak!

A hackerek már a gyerekszobában vannak!

biztonság

1 perc

A napokban egy okosmackó biztonsági réseire derült fény: a játék mikrofonjával rögzített privát üzenetekhez illetéktelenek is hozzáférhettek.

Több mint 800 ezer felhasználói fiók érintett, és 2,2 millió rögzített üzenet szivároghatott ki – számolt be a ReadWrite cikke alapján az Index Tech rovata. A gyártó azóta elvágta az adatokat az internettől, de már azzal jogsértést követhettek el, hogy nem közölték a vásárlóikkal, hogy az adatok alapból online elérhetőek lesznek.

Okosjátékok: kockázatok a gyerekszobában

Egy ilyen adatvédelmi kiszivárgás azonban nem áll meg ott, hogy a felhasználók megszabadulnak a játéktól. Több esetben a hackerek zsarolták a szülőket az illetéktelenül megszerzett felvételekkel, nem is beszélve azokról a helyzetekről, amikor a játékhoz használt jelszavakkal személyes vagy akár üzleti levelezőfiókokhoz is hozzáférhettek.

A felelősség ilyenkor természetesen a gyártót terheli, hiszen a hibát elsősorban ők követték el. Nem lehet elégszer ismételni azonban azt a tanácsot sem, hogy bármilyen internetes eszköz vásárlása esetén muszáj megváltoztatni az alapértelmezett jelszavakat, és hogy sosem szabad ugyanazzal a jelszóval védeni több érzékeny felhasználónevet.