Egyre nyitottabbak vagyunk a mesterséges intelligenciára

Egyre nyitottabbak vagyunk a mesterséges intelligenciára

Egyre nyitottabbak vagyunk a mesterséges intelligenciára

big data

2 perc

Tíz válaszadóból kilenc már hallott a technológiáriól Közép- és Kelet-Európában – derül ki egy kutatásból, amelyet az IBM megbízásából végzett el az NMS Market Research piackutató cég.

Bár nem mindenki tudott felidézni olyan esetet, amikor mesterséges intelligencia (MI) alkalmazást használt, a megkérdezettek 80%-a a technológia szélesebb körű elterjedésére számít.

A kutatás Csehországra, Magyarországra, Lengyelországra és Oroszországra terjedt ki. Az oroszok és a magyarok 63, a csehek 56, míg a lengyelek 53%-a megbízik az Artificial Intelligence (AI) fejlesztésekben.

A felmérés adatai szerint a régióban élők többsége örömmel fogadja az újításokat, Oroszországban az emberek 80, a többi országban pedig 70% derűlátó ebben a kérdésben. A legtöbb megkérdezett arra számít, hogy a következő három évben jóval elterjedtebbé válik a technológia.

„A közép- és kelet-európai országok rendkívüli fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 30 évben. A régió társadalmai nyitottak az innovációkra és az új tapasztalatokra. Az MI-technológiák innovatívabbá teszik a régió vállalkozásait, új gazdasági modelleket honosítanak meg, ösztönzik a gazdasági növekedést és új piacokat teremtenek” – jelentette ki Antonio Muttoni, az IBM közép-kelet-európai igazgatója.

Gépi intelligencia az egészségügyben

A kutatás nemcsak azt vizsgálta, hogy miként viszonyulnak az emberek az egyre többet tudó programokhoz, hanem azt is, hogy mit várnak a technológia fejlődésétől.

A magyarok, a lengyelek és az oroszok szerint az MI elsősorban az elektronikában lesz hasznos, míg a csehek úgy vélik, hogy főként az egészségügyben. Abban azonban mind a négy ország polgárai egyetértenek, hogy a mesterséges intelligencia hasznos eszköz lesz az orvosok kezében, és segíteni fogja a döntésüket a legjobb kezelés kiválasztásában.

Az autószektor jövője

A felmérés szerint az MI fontos szerepet fog játszani az autóipari ágazatban. A magyarok több mint fele számít arra, hogy az önvezető autók széles körben elérhetők lesznek. Ebben a kérdésben hasonlóan vélekedik a megkérdezett oroszok fele, míg a lengyelek és a csehek harmada gondolja ezt. A kutatás arra is rávilágított, hogy a csehek szerint a gépi intelligencia a forgalomirányításban is hasznos lehet.