Az MI-modelleket vizsgáló program indult Szegeden

Kapcsolódó cikkek

Az MI-modelleket vizsgáló program indult Szegeden

Az MI-modelleket vizsgáló program indult Szegeden

big data

3 perc

A mesterséges intelligencia modellek megbízhatóságát vizsgáló kutatási programot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Az intézmény a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 pályázati konstrukcióján 1,2 milliárd forintos támogatást nyert el a „Smart rendszerek” című projekt megvalósítására. A 2022. január 1-jén indult négyéves projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A Tématerületi Kiválósági Program célja, hogy a felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek szakmai kiválóságára építve, tématerületi programokat bonyolítsanak le – beleértve az alapkutatást, az alkalmazott kutatást és a kísérleti fejlesztést.

A Smart Rendszerek Kutatóintézet 2018-ban alakult a program keretein belül 12 kutatócsoport részvételével. A szakemberek a következő területeken értek el jelentős kutatási és fejlesztési eredményeket:

Szoftvermérnöki feladatok: hatékony, megbízható és biztonságos IoT (Internet of Things) szoftverplatform fejlesztése smart rendszerek monitorozására, adatkinyerésre és a környezet vezérlésére.

A rendszerben keletkező adatok feldolgozása: optimalizációval, prediktív modellezéssel és az erre épülő adaptív vezérléssel kapcsolatos problémák vizsgálata – a matematika, mesterséges intelligencia, képfeldolgozás és az adatbányászat eszköztárával.

Alkalmazásspecifikus feladatok: tömegközlekedési, egészségügyi problémák vizsgálata klinikai orvosi és geoinformatikai kompetenciák felhasználásával.

A szakterület sajátosságai miatt a kutatás-fejlesztés smart rendszerek területén sokszor csak intenzív ipari együttműködések keretein belül lehet igazán hatékony. Erre kiváló példa a minimális erőforrás igényű IoT-szoftverplatformok fejlesztése.

Ilyen projektek évek óta haladnak előre az intézet munkatársai és olyan ipari szereplők közös munkájaként, mint a Samsung, az Intel és az ARM. A területi ipari együttműködések volumenét jól jellemzi, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezekből az együttműködésekből származó éves bevétele meghaladja az 1 millió eurót.

Új fókuszterületként jelentkezik az MI modellek (speciálisan mélytanulási modellek) megbízhatósági problémáinak vizsgálata is.

Ez egy nagyon kritikus biztonsági probléma, hiszen napjainkban nagyon sok helyen alkalmaznak gépi tanulási modelleken alapuló szoftvermegoldásokat. Ugyanakkor nem teljesen megoldott még az ilyen modellek biztonsági kockázatának kezelése. A kutatóintézet több csoportja is foglalkozni kíván ezzel a területtel.

Tervezett téma a mesterséges neuronhálózatok formális és heurisztikus verifikációjával kapcsolatos módszerek vizsgálata, továbbá a robusztus mesterséges neuronhálók jellegzetességeinek feltárása, valamint az úgynevezett deep-fake technológiák elemzése. Ígéretes kutatási irány annak vizsgálata, hogy a hagyományos szoftverminőség-biztosító és tesztelési módszerek adaptálhatók-e a mesterséges intelligencia modellekre.

Matematikai kutatási feladat a neurális hálózatok differenciálegyenletekkel történő modellezésének vizsgálata, illetve olyan folytonosan differenciálható neurális hálózatok keresése, melyek segítségével a „feketedobozszerű” kiértékelő szoftverek klasszikus algoritmusokkal is kombinálhatók.

Az MI-modellek biztonsági problémáinak kutatása mellett kiemelt feladat annak vizsgálata, hogy a rohamosan fejlődő MI-alapú módszereket, hogyan tudják a kutatók biztonságosan és hatékonyan használni a különböző smart megoldásokban.

Alkalmazási területként a telemedicina, az okosvárosok, a különböző képfeldolgozási feladatok, illetve a mobil robotikai megoldások kutatása szerepel a pályázati célkitűzésben. Nagyon ígéretes kutatás-fejlesztési terület az MI-módszerek alkalmazása a szoftverkarbantartási és -tesztelési feladatokban.