Adatkorszak: digitális lábnyomtól a gépi intelligenciáig

Kapcsolódó cikkek

Adatkorszak: digitális lábnyomtól a gépi intelligenciáig

Adatkorszak: digitális lábnyomtól a mesterséges intelligenciáig

big data

2 perc

A Magyar Nemzeti Bank és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértőinek összefogásával hiánypótló tanulmánykötet jelent meg a mesterséges intelligencia, valamint a blokklánc technológia és a gépi tanulás témaköréről.

A MNB és a BME 2019 őszén stratégiai együttműködési szerződést kötött, amelynek nyomán szerteágazó műhelymunka zajlik a Műegyetemen a két szervezet szakértői részvételével. Ennek keretében a pénzügyi digitalizációhoz kapcsolódó közös kutatások mellett kiválósági ösztöndíjpályázatot és a 8-14 éves korosztály pénzügyi tudatosságát segítő interaktív alkalmazásfejlesztői versenyt is meghirdettek a hallgatók körében.

2022-ben három kutatóműhelyben – a Digitalizáció, Mesterséges Intelligencia és Adatkorszak, valamint a Zöld Pénzügyek, Zöld Gazdaság és Felsőoktatási Innováció – folytatja a közös programokat a jegybank és az egyetem.

A digitális transzformáció terén a banki szoftverek felhasználói szempontú elemzésével, a kis- és középvállalkozói ökoszisztéma hajtóerőivel, valamint a digitális jegybankpénz kérdéseivel és a blokklánc technológia jövőjével is foglalkoznak a kutatók.

A Zöld Pénzügyek Műhelyben a zöld számviteli logika, a nagyvállalati zöldtanácsadás, valamint az energiahatékony mobilitás témaköreit is elemzik a szakértők, szorosan együttműködve a BME Zéró Karbon Központjával is.

A Gondolat Kiadó gondozásában most megjelent Digitális transzformáció technológiai kérdései – Digitális lábnyomaink, mesterséges intelligencia, ipari IoT című tanulmánykötetet a BME Villamosmérnöki és Informatikai (BME VIK), valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (BME GTK) oktatói írták a jegybankkal való együttműködés keretében.

A digitális technológiák terjedése az életünk minden területét radikálisan átalakítja, a mesterséges intelligencia segítségével egyre jobban megérthetjük és befolyásolhatjuk a világot, az adatok gyűjtésével és elemzésével egyre megbízhatóbb tudás alapján dönthetünk. Az új megoldások kulcsa az egyre több adat és az egyre okosabb algoritmus.

Ezek feltárásában létrehozásában, kutatásában, oktatásában élenjáró a Műegyetem. A főbb folyamatokat tekinti át a kiadvány fontos részleteket bemutatva világunk digitális átalakulásáról és a mesterséges intelligencia kérdéseiről.

Közérthetően, de mérnöki szempontból megfogalmazva az aktuális kutatásokat a digitális lábnyomok, a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 témakörökben. A kötet a technológiai kérdések társadalmi és üzleti vonatkozásait is vizsgálja, kitérve a gépi tanulási modellek etikus használatának kérdéseire és a mesterséges intelligencia alkalmazásának hatására a pénzügyi folyamatokra.

Az MNB-vel együttműködve a BME GTK kutatói a magyar kis- és középvállalkozások digitális érettségét, az infokommunikációs eszközök bevezetésével elért jövedelmezőség változását, illetve ezek regionális, iparági és vállalati mérethez köthető összefüggéseit is feltárták 2021-ben. Ennek eredményeként 2500 vállalkozás válaszai alapján készült elemzés a hazai cégek digitális felkészültségéről, illetve arról, milyen üzleti és vállalkozói szemléletbeli tényezők befolyásolják a digitális transzformáció sikeres végrehajtását. A kutatás részletei itt olvashatók.