A kkv-szektor is kezdi felfedezni a blokklánc technológiát

Kapcsolódó cikkek

A kkv-szektor is kezdi felfedezni a blokklánc technológiát

A kkv-szektor is kezdi felfedezni a blokklánc technológiát

big data

2 perc

Számos olyan ötlet, eljárás vagy tudás kering az üzleti világ teljes spektrumában, amely kis befektetéssel akár védett szabadalommá is válhatna. Sok közülük mégsem találja meg méltó helyét a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs térben.

Az internet adta korlátlan hozzáférésnek köszönhetően a hazai kkv-szektor is kezdi felfedezni magának a blokkláncalapú megoldásokat. Ezek azonnali lehetőséget adnak annak bizonyítására, hogy az adott eljárás kinek a szellemi terméke is valójában. Jó példa erre a Mozgásklinika koncepciója, a Mozgáspiramis, amely akár szabadalommá is válhat a közeli jövőben.

Az internetalapú technológiai fejlődés nemhogy lassul, hanem egyre dinamikusabbá válik. A blokkláncalapú megoldásokat sorra veszik át a multinacionális nagyvállalatok, iparágtól függetlenül. Számos olyan autógyártó van már – és ők a legnagyobbak –, amely blokkláncon követi minden egyes gépjármű szervizintervallumát, de az ipari felhasználók mellett a megoldás megjelent az egészségiparban, a mobilkommunikációban és a művészetek világában is.

A kérdés az, hogy ez a nemzetközi trend hogyan fog kihatni a világ szabadalmi eljárásaira, megtöbbszörözi-e azokat vagy technológiai újításra készteti-e a szabadalmi szervezeteket. Innováció tekintetében három húzóágazat van: a hadi-, az autó-, illetve az egészségipar, vagyis a Föld népessége globálisan egyre többet költ saját védelmére, mobilizációjára és egészségére. Ami az egészségipari szabadalmakat illeti, az elmúlt években jelentősen nőtt a számuk idehaza, ez jól mutatja innovációs képességüket.

Magyarországon a 2022-es adatok alapján (a nemzeti, illetve hatályosított európai szabadalmakat összesítve) körülbelül 35 ezer érvényes szabadalom van. Évek óta a gyógyszeripar területéről érkezik a legtöbb szabadalmi bejelentés, jelenleg mintegy 12 ezer szabadalom köthető a gyógyszeriparhoz.

A Mozgásklinika egy olyan hazai innovatív egészségügyi szereplő, amely felismerte a gyógytornász szakterületben rejlő innovációs, üzleti és tudásmegosztási lehetőségeket. Szentiványi Rita gyógytornász és manuálterapeuta több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalatát összegezve és kiértékelve alkotta meg a Mozgáspiramist.

„Van, amikor egy technológiai felfedezés indítja el az innovációt, és van, hogy a felhalmozott tapasztalat. Magát a Mozgáspiramist úgy kell elképzelni, mint a híres Maslow-piramist; csak épp az emberi testre jellemző mozgáshibák gyógyításának, rehabilitációjának törvényszerűségeit, hatásmechanizmusait foglalja össze. Egy tapasztalaton nyugvó terápiás koncepció, amelynek hatékonyságához nem férhet kétség!” – fejtette ki az ötletgazda.

A koncepció elsőként blokkláncra lett feltöltve, ami azt jelenti, hogy ez az igazolhatóan első magyar, manuálterápiás új szellemi termék a virtuális térben. Természetesen cél, hogy a Mozgáspiramis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál is védetté váljon, de az egy hosszabb folyamat eredménye lesz.

„Nemcsak gondozzuk és védjük az újonnan létrejövő magyar szellemi termékeket, hanem mi magunk is nyitottak vagyunk innovatív technológiák rendszerszintű bevezetésére. A jövő egyik nagy kihívása, hogy a blokklánc-megoldásokat hogyan lehet integrálni a hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelembe. E tekintetben is proaktív szereplőkké kívánunk válni, sőt már most is vannak innovatív, akár blokklánc alapú megoldásaink, amelyek széles körűen elérhetők” – emelte ki Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.