Új fejezetet nyit az M2M a közlekedés területén

Új fejezetet nyit az M2M a közlekedés területén

Új fejezetet nyit az M2M a közlekedés területén

autó

3 perc

A korszerű, gépek közötti kommunikációra épülő technológiák révén az autósok egyre több valós idejű közlekedési információkhoz juthatnak, továbbá a járművek használatát is figyelembe vevő kötelező felelősségbiztosítást köthetnek.

Az M2M-technológiáknak köszönhetően korszakalkotó változások zajlanak az autóiparban. Az intelligens megoldások lehetővé teszik, hogy a sofőrök valós idejű adatokhoz jussanak autóik műszaki állapotáról, saját vezetési stílusukról, valamint a környezetükben lévő járművekről. A beszerelt, mozgásérzékelővel ellátott kamerák figyelik, hogy ne kalandozzon el a sofőrök figyelme az útról, emellett hozzájárulnak az üzemanyag-felhasználás visszaszorításához is, például praktikus tanácsokkal szolgálnak a vezetési technika finomítására vonatkozóan.

Az ágazatban zajló átalakulás jegyében tavaly novemberében az INRIX bejelentette, hogy a Volkswagen-csoport legnagyobb részvényese, az exkluzív sportautóiról ismert Porsche összesen 55 millió dollárt fektetett be a társaságba. A cég közlekedésinformatikai, továbbá elemzési szolgáltatásokat nyújt főleg azoknak a fejlesztő vállalatoknak, amelyek egymással kommunikáló, összekapcsolt kocsikat terveznek. A beruházással a Porsche megközelítőleg 10 százalékos részesedést szerzett az amerikai cégben.  

Jönnek a több száz kilométerről irányítható autók >>Az INRIX intelligens közlekedési platformja folyamatosan, valós időben képes elemezni a különböző forrásokból beérkező adatokat, egyidejűleg több mint 175 millió járműből és készülékből gyűjti össze az információkat. Ez azt jelenti, hogy 40 különböző országban, összesen 6,4 millió kilométeres útszakaszon juthatnak az autósok valós idejű közlekedési információkhoz.

Ahogyan a Porsche felügyelőbizottságának beruházásokért felelős tagja fogalmazott: az utakon guruló járművek, illetve a közlekedési infrastruktúra közötti kapcsolat megteremtése napjainkban az egyik legmeghatározóbb trend az autóiparban. A járművezetők részéről ugyanis egyre nyilvánvalóbb igény mutatkozik a forgalommal kapcsolatos valós idejű adatok, valamint azon megoldások iránt, amelyek az információk összegzésére épülnek – véli Philipp von Hagen.

A biztonság és az adatgyűjtés a legfőbb szempont az okosautóknál >>Az Octo Telematics nevű céggel karöltve eközben a Sierra Wireless olyan készüléket tervezett, amelyet a fejlesztők „szuperegyszerű telematikai doboznak” neveznek. Az eszköz elsősorban azt teszi lehetővé, hogy az autósok a járművek használatát is figyelembe vevő kötelező biztosításokat köthessenek. A Sierra Wireless európai régióért felelős ügyvezető alelnöke szerint a készüléket úgy alkották meg, hogy a lehető legegyszerűbben, néhány perc alatt be lehessen építeni a gépkocsikba.

Emmanuel Walckenaer elmondása alapján a berendezés folyamatosan gyűjti az adatokat az adott napszakról, a vezetési stílusról, figyeli, hogy a sofőrök mikor és milyen intenzitással gyorsítottak vagy fékeztek. A beérkező információkat ezt követően a modul megszűri, és elküldi az Octo Telematics rendszerébe további elemzés céljából. A program az adatok összegzésével különböző pontszámokkal értékeli a sofőröket, majd az osztályzatot továbbítja a biztosítóknak. „A jó sofőrök kevesebbet fizetnek, a biztosítási tarifát pedig nem csupán az életkor, hanem a megtett kilométerek száma és a vezetési stílus is befolyásolja” – emelte ki az ügyvezető alelnök.

A szolgáltatás jelenleg Olaszországban, Franciaországban és Németországban elérhető, az Octo Telematics világszerte több mint 100 biztosítótársasággal van kapcsolatban. A cég azt tervezi, hogy hamarosan újabb megoldásokkal lép piacra. Az innovatív eszközök hasznosnak bizonyulhatnak például defekt esetén, lefülelhetik az autótolvajokat, valamint a műszaki állapotot folyamatosan nyomon követve felhívják a tulajdonos figyelmét, hogyha a jármű szervizre szorul.

Forrás: M2M Now